13 september 2024

Stofhozen komen tien keer vaker voor op Mars dan gedacht

Credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

De Rode Planeet wordt geplaagd door duivels. Het blijkt namelijk dat op Mars tien keer meer stofduivels voorkomen dan gedacht.

Stofduivels of stofhozen ontstaan rondom gebiedjes met een lage luchtdruk en zijn algemeen op Mars. Op de Rode Planeet zijn dergelijke wervelwinden verantwoordelijk voor het transporteren van stof naar de dampkring. Stofhozen kunnen ons veel vertellen over het klimaat op de Rode Planeet en kunnen bovendien gevaarlijk zijn voor toekomstige bemande ruimtemissies. Het is daarom belangrijk om te weten hoeveel stofduivels er eigenlijk voorkomen op Mars!

Natuurlijk kunnen de Marsrovers ons van dienst zijn. Deze staaltjes der moderne techniek hebben namelijk barometers aan boord, waarmee de luchtdruk gemeten kan worden. Helaas kunnen hiermee alleen de krachtigste stofhozen gedetecteerd worden – bovendien is het onmogelijk te weten of zo’n Marsrover zich in het centrum of juist aan de rand van een stofduivel bevindt.

Wetenschappers hebben nu statistiek toegepast om een beter beeld te krijgen van het totale aantal stofhozen op de Rode Planeet. Het blijkt dat op een willekeurige dag één stofduivel per vierkante kilometer zal voorkomen. Dat betekent dat deze wervelwinden ruim tien keer vaker voorkomen dan gedacht. Ook blijkt de gemiddelde stofhoos kleiner te zijn dan verwacht – maximaal 15 meter in doorsnede in plaats van 100 meter.

Nu meet het oppervlak van Mars ruim 145 miljoen vierkante kilometer. Dat betekent dat iedere dag miljoenen van dit soort stofhozen aan het oppervlak razen! Sterker nog, als je op een willekeurige plaats aan het oppervlak zou staan, is de kans groot dat je meerdere stofduivels zal zien. Deze kunnen overigens ruim een kilometer hoog worden!

Bron: New Scientist

Share

Speak Your Mind

*