23 juni 2024

Merkwaardige ster gevonden die mogelijk een supernova heeft overleefd

Credit: Russell Kightley (http://scientific.pictures)

Astronomen hebben een witte dwergster gevonden in de Melkweg die het overblijfsel zou kunnen zijn van een speciaal soort supernova – een categorie van ontploffende sterren die pas recent is ontdekt. De eigenschappen van deze ongewone witte dwerg, die door het leven gaat als LP 40-365, zou de wetenschap meer kunnen vertellen over het ontstaan van dit soort supernova’s.

Een algemene categorie van exploderende sterren zijn de Typa-Ia supernovae. Deze hebben een nogal uniforme helderheid, hetgeen ze nuttig maakt voor de kosmologie. Bij dit soort supernova’s zal een thermonucleaire explosie plaatsvinden op een witte dwergster – deze explosie is heftig genoeg om de ster geheel te vernietigen.

Nu hebben astronomen recent een klein broertje ontdekt van dit soort explosies, de zogenaamde Type-Iax supernovae. Deze lijken op normale Type-Ia supernova’s, maar zijn veel lichtzwakker. Astronomen vermoeden dat bij zo’n supernova niet de gehele ster vernietigd zal worden. In dat geval zal een deel van de witte dwerg het geweld moeten overleven.

Wetenschappers hebben nu LP 40-365 geïdentificeerd als een ongewone witte dwerg met een lage massa, een hoge snelheid en een vreemde samenstelling – precies wat je zou verwachten bij het restant van een Type Iax supernova! Uit berekeningen is gebleken dat deze explosie circa 5 to5 50 miljoen jaar geleden moet hebben plaatsgehad.

Bron: EurekAlert!

Share

Speak Your Mind

*