22 mei 2024

De “grote amerikaanse eclips” vanaf….de Maasvlakte!

Thuisfront eclipsjagers “in aktie”op de Maasvlakte

Natuurlijk en vanzelfsprekend ging en gaat nog steeds alle aandacht uit naar het hele grandioze (eh…als je tenminste onder een onbewolkte Yankee-hemel hebt mogen waarnemen) eclips-corona-gebeuren aldaar aan gene overkant van de Atlantische Oceaan….maarre….ook aan deze zijde van diezelfde atlantische oceaan zijn er, zij het welliswaar op zeer bescheiden schaal, enkele sporadische aktiviteiten ontplooid om ook nog “iets” te doen aan het  meebeleven van afgelopen heuglijken astronomische 21ste augustus dag.

Tja..want wederom natuurlijk en vanzelfsprekend gaat alle aandacht terecht uit naar de zeer ge-achte astro-collegee die er WEL bij hebben kunnen zijn aldaar in de US of A …..maarre…..er zijn ook altijd  weer die paar gedwongen, trieste, jaloerse en  gefrustreerde thuisblijvers, waaronder dus ook de schrijver dezes.  Zo…. dat “bescheiden astronomische pijnpuntje” is er ook uit!  Heh….heh..en…hi..hi….dat lucht op!!

Oh…..enne…..zelfs ik heb heus nog wel even met de gedachte gespeeld om de grote oversteek te maken, hoor…maarre…na recentelijk net effe iets te veel “astro-meteorologische miskleunen” opgelopen te hebben op hoegenaamde “gegarandeerde zon-bestemmingen” met als dieptepunt die zeven dagen aan één stuk regen op La Palma, zag ik mijzelve al staan midden in Death valley…..daar waar het hooguit maar 2 minuten en 40 seconden per jaar regent….maar dan wel uitgerekend precies op mijn zotte kop, precies op 21 augustus 2017 net voor het “eerste contact”….grrrrrr!!

En ja….ik weet het…ik zou als “amateur wetenschapper” eigenlijk natuurlijk volkomen compleet lak moeten hebben aan dit soort van “bijgeloof”….maarre…toen ik de maanden hiervoor al die angstige gezichten van mijn zoals eerder gezegd, zeer gewaardeerde astro-collegee, zag…..met zo’n blik van “Hé Rainm(J)an….eh……jij of all people bent toch hopelijk niet van plan om ook naar de VS te gaan voor The Great American eclips”???….Tja, toen heb ik maar besloten om gewoon maar eens volmondig toe te geven aan het FEIT dat ik echt vet “Jinxed” ben als het gaat om dit soort van specifiek aan tijd en plaats gebonden astronomische evenementen….enne….zo te zien lijkt “mijn thuisblijf-offer” gewerkt te hebben..gezien de eerste (redelijk positive) binnendruipelende berichten en dito fraaie corona-plaatjes.

Zogezegd……deze totale zonsdverduistering was dus vooral een 100% amerikaanse astrofeestje. !00%???….Nou toch net niet helemaal….want ook aan de europese kant van de atlantische oceaan kon er op heel, maar dan ook echt op heel bescheiden schaal toch nog een beetje meegedaan worden met dit grootse hemelspektakel…..want gisteravond zou het in theorie mogenlijk moeten zijn geweest om 10 minuten (!!!) voor zonsondergang net een heel klein stukkie, slechts 4% welliswaar…maar toch,….van die great american eclips te kunnen zien…en derhalve ook te fotograferen.  Gezien mijn “astro-meteo-jinxed-heid” zag ik dus het financiele, logistieke en vooral psychologische risico van dat USA-eclips-tripje NIET  zitten…maarre…ach….even met de Eend een uurtje  op en neer naar de Maasvlakte voor het maken van een best wel hele bijzondere en  moeilijke foto, DAT…zag ik dan weer WEL zitten…..En aldus gescheide!!…..

En zoals U kunt zien in het goede gezelschap van een eveneens ge-interesseerde 2CV-vriendje zijn we dus gisteren in goed gemoed….(het zag er tot 20.30 uur best wel zeer hoopvol uit)….helemaal naar het uiterste westelijke puntje van de Maasvlakte getogen voor onze eigen lokale “great european eclips”…..en aangezien er bij dit blogje een foto staat van twee welliswaar ook wonderschone natuurverschijnselen in de vorm van twee allerschattigste (yep…ik geef mij nu ganz und geheel over aan bevooroordeeld zijn!!!) stokoude Lelijke eendjes, kunt U nu gevoegelijk en terecht concluderen dat ook nu weer “Cumulus interuptus astronomicus” toch nog op het echt allerlaatste (grrrr…duitsland en voetbal!!) moment   genadeloos heeft weten toe te slaan…..en dus helaas pindakaas…..GEEN in de Noordzee zakkende eclipszonne-foto.

Was het dan gister allemaal kommer en kwel aldaar op de zanderige scheiding tussen (Noord) zee en (Neder) land?? Nee, integendeel zelfs….heel gezellig en ouderwetsch met z’n allen de eendologische bermtoerist uitgehangen..EN…ook nog effe voor de lol met beide eendjes een heuse “dragrace” gehouden. Helaas niet gewonnen..want dat andere grijze gebakkie heeft een nog veel zwaarder gekieteld blokkie in het vooronder!!

Tevens waren wij, tot mijn grote verbazing, ook nog niet eens  de enigen die naar de kust getogen waren om toch nog iets mee te pikken van the great american eclips. Onder hen waren een paar fanatieke vogelaars..en dus…ter plekke ook nog wat boeiende ornithologische kennis opgedaan.

Ook op astro-instrumentaal vlak heeft deze eclips-expeditie mij nog iets totaal onverwachts zeer plezants opgeleverd en wel in de vorm van een klein juweeltje van een telelens. Deze russische Maksutov 500mm F8 telelens heb ik ooit eens dertig jaar geleden voor 80 guldens op de zwarte markt van Beverwijk op de kop getikt en daarna eigenlijk nooit meer aangekeken om em nu dan  voor het maken van “deze moeilijke foto” maar weer eens uit het stof te plukken. Ooit gekocht in het Niet internet-tijdperk en nu toch maar eens opgezocht op het net in het WEL internettijdperk blijk ik met dit kleine onopvallende stukje optiek uit het land van “oom vladimir” zomaar opeens een klein optisch juweeltje op de plank te hebben liggen. Dit kekke kleine Maksutovje ga ik nu zeker ook eens uitproberen onder een heldere (Biesbos) nachthemel….prettig hooggespannen verwachtingen!!

Afijn….al met al is deze zeer lokale eclips-expeditie. ook al is het me niet gelukt om “die moeilijke foto” te maken, toch nog een zeer plezant  en eigenlijk best wel astronomisch-psychotherapeutisch helend avondje uit geworden, waarvan akte!!!

Share
Over Jan Brandt

Comments

 1. Weet niet of het e.o.a. glitch is in de diverse buienradars maar juist op de maasvlakte zie ik heel vaak juist daar zich wolken vormen waaruit het regent.

  • Jan Brandt zegt

   Hmmm….ok, dat wist ik niet….en dat zal ik ook zeker eens in de smiezen houden daar ik misschien wel vaker een astro-tripje wil wagen naar de kust..maar dan voor een avondje deep sky waarnemen…en dan moet ik het echt niet hebben dat het daar nu precies ’s avonds/’s nachts steeds maar weer regent en bewolkt geraakt vanwege een typische “microklimaat-oorzaak”!…afijn, bedankt voor deze meteo-tip!!

   • Feiten en fabels over regen:

    Regent het echt ’t minst aan de Nederlandse kust?
    “Het klopt dat in de zomer de minste regen valt in Zeeland en de kust en meer op de Veluwe. Ook al is de Veluwe een flauwe heuvel, het kan net als bij de bergen net dat zetje geven om stijgingsregen los te laten. Het regent aan het begin van de zomer niet veel aan de kust, want dan is het zeewater nog koud en dat houdt buien tegen. Rond augustus verandert dat. Het warme zeewater zorgt er dan juist voor dat zich meer buien voor de kust vormen. Als je dus een lekkere strandvakantie in Nederland wilt, dan moet je voor augustus gaan.

    bron: https://www.rtlnieuws.nl/editienl/regent-het-echt-t-minst-aan-de-kust-feiten-en-fabels-over-regen
    Europa > Nederland > Maasvlakte: http://www.weeronline.nl/Europa/Nederland/Maasvlakte/4057930

    • Jan Brandt zegt

     Hoi Monique….kijk en zo wordt die ogenschijnlijk mislukte “Maasvlakte eclips expeditie” weer een stukkie nog meer geslaagder….ofwel, mijn waarde MM…MeteoMonique, bij deze mijn welgemeende dank voor jouw korte edoch zeer leerzame cursus “maasvlakte-meteorologie”!!!!

     • Graag gedaan, Jan Smiling Monique De Maasvlakte vind ik een mooi overzichtelijk gebied.
      Ik heb er door de jaren heen ook filmpjes gemaakt als we weer eens Futureland bezochten of een rondje met de rondvaartboot gingen maken.
      Motor Boat Monique
      Er is veel te zien en te doen. Grote stranden, ruime parkeerplaatsen.

      Het was even zoeken en bekijken, maar hier heb ik drie van mijn favoriete Maasvlaktefilmpjes:
      Filmpje uit 2011

      Filmpje uit 2015

      Filmpje uit 2014

Speak Your Mind

*