16 juli 2024

Op Mars kunnen nachtelijke sneeuwstormen plaatsvinden

Credit: NASA

Je zou het niet verwachten, maar op Mars blijken heuse sneeuwstormen voor te komen! Voorheen was men van mening dat sneeuw op Mars heel langzaam naar beneden zou dwarrelen, maar dat blijkt niet te kloppen. Sneeuwdeeltjes kunnen namelijk heel snel naar beneden vallen en binnen een paar minuten het oppervlak raken. Dat betekent dat sneeuwbuien kort maar krachtig zijn.

Overigens hoeven toekomstige kolonisten op de Rode Planeet geen sneeuwschoenen mee te nemen, want een dergelijke sneeuw-“storm” zal slechts een dun laagje sneeuw opleveren. Dat komt doordat het op Mars extreem droog is – er is niet veel waterdamp voorhanden. Aan de polen komt echter meer waterdamp voor, aangezien hier dikke pakketten van waterijs direct onder het oppervlak liggen.

De dampkring van Mars is honderd keer dunner dan op aarde, maar dat is dik genoeg om “weer” aan te drijven, inclusief wolken en wind. De Phoenix-lander, die in 2008 onderzoek heeft verricht aan de noordpool van Mars, wist ’s nachts een flinke hoeveelheid neerslag te melden (voor Martiaanse begrippen uiteraard). Dat kwam als een enorme verrassing, maar nieuwe atmosferische modellen hebben een verklaring gegeven.

Het blijkt dat het afkoelen van waterijsdeeltjes tijdens een koude winternacht kan resulteren in atmosferische instabiliteiten en convectie. Als gevolg hiervan kunnen flinke daalstromen op gang komen, die sneeuwdeeltjes snel en heftig naar het oppervlak transporteren. Volgens de onderzoekers kun je dit vergelijken met zogenaamde microbursts die tijdens heftige buien op aarde kunnen voorkomen.

Het volledige vak-artikel over de bevindingen kan hier ingezien worden.

Bron: Phys.org

Share

Comments

  1. Voor de toekomstige kolonisten op Mars die op een koude droge sol van karaoke houden, heb ik in een dolle bui een Mars versie van Matt Bianco’s “More than I can bear” gemaakt. Tot mijn verbazing is het al meer dan 500 keer bekeken Monique Pleasant Surprise

    Nieuwsflash: NASA: “We’re Going to Try and Make Oxygen From the Atmosphere on Mars”

    Robert Lightfoot, hoofdadministrateur bij NASA, zei tijdens een toespraak dat er een mogelijke manier bestaat om zuurstof op Mars te krijgen. Het zal dan met de volgende module meegaan die in 2020 naar Mars gaat. Geen containers vol gas natuurlijk, maar het zal zelf bij aankomst zuurstof gaan produceren.
    Het is een experiment waarbij men probeert om zuurstof uit de atmosfeer van Mars te genereren.

    https://futurism.com/nasa-were-going-to-try-and-make-oxygen-from-the-atmosphere-on-mars/amp/

Speak Your Mind

*