Site pictogram Astroblogs

Op Mars kunnen nachtelijke sneeuwstormen plaatsvinden

Credit: NASA

Je zou het niet verwachten, maar op Mars blijken heuse sneeuwstormen voor te komen! Voorheen was men van mening dat sneeuw op Mars heel langzaam naar beneden zou dwarrelen, maar dat blijkt niet te kloppen. Sneeuwdeeltjes kunnen namelijk heel snel naar beneden vallen en binnen een paar minuten het oppervlak raken. Dat betekent dat sneeuwbuien kort maar krachtig zijn.

Overigens hoeven toekomstige kolonisten op de Rode Planeet geen sneeuwschoenen mee te nemen, want een dergelijke sneeuw-“storm” zal slechts een dun laagje sneeuw opleveren. Dat komt doordat het op Mars extreem droog is – er is niet veel waterdamp voorhanden. Aan de polen komt echter meer waterdamp voor, aangezien hier dikke pakketten van waterijs direct onder het oppervlak liggen.

De dampkring van Mars is honderd keer dunner dan op aarde, maar dat is dik genoeg om “weer” aan te drijven, inclusief wolken en wind. De Phoenix-lander, die in 2008 onderzoek heeft verricht aan de noordpool van Mars, wist ’s nachts een flinke hoeveelheid neerslag te melden (voor Martiaanse begrippen uiteraard). Dat kwam als een enorme verrassing, maar nieuwe atmosferische modellen hebben een verklaring gegeven.

Het blijkt dat het afkoelen van waterijsdeeltjes tijdens een koude winternacht kan resulteren in atmosferische instabiliteiten en convectie. Als gevolg hiervan kunnen flinke daalstromen op gang komen, die sneeuwdeeltjes snel en heftig naar het oppervlak transporteren. Volgens de onderzoekers kun je dit vergelijken met zogenaamde microbursts die tijdens heftige buien op aarde kunnen voorkomen.

Het volledige vak-artikel over de bevindingen kan hier ingezien worden.

Bron: Phys.org

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten