19 april 2024

Vijftien nieuwe radioflitsen maken dit fenomeen extra mysterieus

Credit: Swinburne Astronomy Productions.

Tot de meest mysterieuze gebeurtenissen in het universum behoren de zogenaamde snelle radioflitsen – krachtige radiosignalen die afkomstig zijn uit het verre universum en die slechts enkele milliseconden duren voordat ze weer verdwijnen. De herkomst van deze radiosignalen is niet bekend en sterrenkundigen hebben allerlei verklaringen verzonnen, van zwarte gaten tot aliens.

Slechts enkele tientallen radioflitsen zijn ooit waargenomen. Dat komt doordat een radiotelescoop per sessie slechts een klein gedeelte van de sterrenhemel kan bekijken, in combinatie met het feit dat snelle radioflitsen heel kort duren. Slechts één snelle radioflits blijkt zichzelf steeds te herhalen: FRB 121102, die zich bevindt in een dwergstelsel op een afstand van 3 miljard lichtjaar.

Nu hebben de onderzoekers van het Breakthrough Listen initiatief ruim 100 miljoen dollar uitgetrokken om te zoeken naar tekenen van buitenaards leven in het universum. In het kader van deze speurtocht heeft men FRB 121102 in de gaten gehouden en ruim 15 nieuwe flitsen gedetecteerd. Deze nieuwe radioflitsen hebben een veel hogere golflengte dan alle andere waargenomen flitsen.

Wat dit precies betekent is niet bekend, maar wetenschappers hopen dat het kan helpen een sluitende verklaring te vinden voor deze gebeurtenissen. Worden snelle radioflitsen geproduceerd door buitenaardse beschavingen? De tijd zal het leren, maar ik zou mijn geld er niet op inzetten 😉

Bron: New Scientist

Share

Speak Your Mind

*