Site pictogram Astroblogs

Hubble ziet aanwijzigingen voor aanwezigheid water op TRAPPIST-1 planeten

This is an artist’s impression of the TRAPPIST-1 system, showcasing all seven planets in various phases. When a planet transits across the disk of the red dwarf host star, as two of the planets here are shown to do, it creates a dip in the star’s light that can be detected from Earth. Also during such transits astronomers are able to study the potential atmospheres of these planets. Credit: NASA

Impressie van het TRAPPIST-1 systeem. Credit: ESO/N. Bartmann/spaceengine.org

Met de ESA-NASA Hubble ruimtetelescoop hebben sterrenkundigen aanwijzingen gevonden dat er op een deel van de zeven planeten die om de ster TRAPPIST-1 draaien, mogelijk water aanwezig is. Op 22 februari dit jaar werd de ontdekking van die planeten bekendgemaakt, die allemaal aardachtig zijn en die op slechts 40 lichtjaar afstand staan, draaiend om een ultrakoele, rode dwergster. De planeten waar de aanwijzingen voor de aanwezigheid van water zijn gevonden zijn TRAPPIST-1e, -f, -g en -h, waarvan de eerste drie ook gelegen zijn in de leefbare zone, de zone rondom TRAPPIST-1 waar water vloeibaar kan zijn.

Alle zeven exoplaneten om TRAPPIST-1 op een rijtje. Credit:NASA/R. Hurt/T. Pyle

Een internationaal team sterrenkundigen onder leiding van Vincent Bourrier (Observatoire de l’Université de Genève) keek met de Space Telescope Imaging Spectrograph (STIS) van Hubble naar ultraviolette straling van het TRAPPIST-1 systeem. UV-straling is een indicator voor de mate van afbraak van water in waterstof en zuurstof. Uit de waarnemingen kwam naar voren dat TRAPPIST-1b en c al hun water moeten hebben verloren door de intense UV-straling van de ster, waarbij ze afgelopen 8 miljard jaar wellicht 20 keer de hoeveelheid water in de oceanen op aarde moeten hebben verloren – de waterstof en zuurstofmoleculen verdwenen de ruimte in. Ze hadden in het verleden dus vermoedelijk wel water, maar dat is verdwenen. Bij TRAPPIST-1e, -f, -g en -h was dat waterverlies veel minder, dus die moeten nog water hebben overgehouden, zo denken de sterrenkundigen – hier hun vakartikel erover.

Bron: Hubble.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten