13 april 2024

Geen aliens maar een wiebelende Saturnus bij Tabby’s ster?

Wordt het gedrag van Tabby’s ster veroorzaakt door een Dyson-sfeer? Nee, vermoedelijk niet! Credit: CapnHack, via energyphysics.wikispaces.com.

Een groep astronomen is met een mogelijke verklaring gekomen voor het gedrag van de merkwaardige “Tabby’s ster”, een verre zon die eigenlijk door het leven gaat als KIC 8462852. Tenzij je het afgelopen jaar onder een steen hebt gelegen op de bodem van de Marianentrog, weet je dat deze ster zich nogal opvallend gedraagt. Het licht van deze ster verandert namelijk op een onvoorspelbare manier en sterrenkundigen hebben moeite dit gedrag te verklaren.

Allerlei opties zijn in de media behandeld het afgelopen jaar, van kometenzwermen tot aliens. Maar aan de hand van computermodellen zijn enkele wetenschappers tot een andere conclusie gekomen. Wellicht dat een gasplaneet met een omvangrijk ringenstelsel de boosdoener zou kunnen zijn!

Een dergelijke planeet zal het sterlicht tijdens een bedekking of overgang namelijk op een onregelmatige wijze doen dimmen. Immers, als de planeet zijn moederster bedekt zal het sterlicht eerst tegengehouden worden door het voorste gedeelte van het ringenstelsel. Vervolgens zal het licht worden tegengehouden door de planeet plus het ringenstelsel, waarna het licht uiteindelijk alleen nog wordt tegengehouden door het achterste gedeelte van het ringenstelsel.

Het blijkt dat met deze optie het gedrag van KIC 8462852 voor een flink deel verklaard kan worden – maar niet helemaal. Gelukkig hebben dezelfde computersimulaties iets anders uitgewezen: als gevolg van de zwaartekracht van de moederster zal het ringenstelsel gaan “wiebelen”. Hiermee kan de merkwaardige lichtcurve van Tabby’s ster helemaal verklaard worden. Hebben we eindelijk de oplossing voor dit mysterie gevonden? Geen buitenaards megabouwwerk, maar gewoon een wiebelende exo-Saturnus? De tijd zal het leren.

Het volledige vak-artikel over de simulaties kan hier ingezien worden.

Bron: New Scientist

Share

Comments

  1. In dit artikel denken ze dat het een enorme stofwolk is die Tabby’s gedrag verklaart: https://www.sciencenews.org/article/tabby-star-probably-just-dusty-and-still-not-alien-megastructure

Speak Your Mind

*