28 maart 2024

Mogelijk eerste middelzware zwarte gat binnen de Melkweg ontdekt

Credit: DANA BERRY, SKYWORKS DIGITAL/NASA

Japanse onderzoekers hebben mogelijk het eerste middelzware zwarte gat waargenomen in de Melkweg. Zwarte gaten komen in meerdere vormen en maten. Heel bekend zijn de relatief kleine stellaire zwarte gaten (die ontstaan als superzware sterren ontploffen) en de monsterlijke supermassieve zwarte gaten (die sterrenstelsels zoals de Melkweg verankeren). Maar hoe zit het met een tussencategorie? Die zou moeten bestaan, maar vooralsnog is de zoektocht weinig vruchtbaar geweest.

Nu hebben Japanse wetenschappers vorig jaar een uitgestrekte moleculaire gaswolk aangetroffen bij het centrum van de Melkweg, die CO-0.40-0.22* is gedoopt. De gassen binnen deze wolk vertonen merkwaardig gedrag. Het blijkt namelijk dat verschillende gassen met een verschillende snelheid rondom een onzichtbaar object draaien. Dit object zendt bovendien radiogolven uit die doen denken aan de radiogolven die geproduceerd worden door Sagittarius A* (het supermassieve zwarte gat in het centrum van de Melkweg) – maar dan 500 keer zwakker. Beide bevindingen wijzen op de aanwezigheid van een middelzwaar zwart gat van circa 100.000 zonnemassa’s.

Als de aanwezigheid van het middelzware zwarte gat bevestigd kan worden, dan zou ons dat wellicht kunnen vertellen hoe supermassieve zwarte gaten uberhaupt zo groot kunnen worden. Wellicht dat dergelijke monsters het resultaat zijn van het samensmelten van meerdere middelzware zwarte gaten? Blijft natuurlijk wel de vraag waar het middelzware zwarte gat in kwestie vandaan komt. Volgens de onderzoekers vormt deze wellicht het oude centrum van een verzwolgen dwergsterrenstelsel.

Het volledige vak-artikel over de ontdekking kan hier ingezien worden.

Bron: Phys.org

Share

Comments

  1. Hoe kan een zwart gat nu radiosignalen uitzenden?
    Uit een zwart gat ontsnapt toch niets?

    link for dummies?

Speak Your Mind

*