25 mei 2024

Maantjes van Uranus zullen gaan botsen met elkaar

Credit: NASA

Wetenschappers hebben vastgesteld dat twee maantjes van Uranus op ramkoers liggen met elkaar. Uranus is de zevende planeet vanaf de zon en, net als zijn buurman Neptunus, een zogenaamde ijsreus. De planeet heeft een dikke, maar ijskoude dampkring en wordt vergezeld door zwakke ringen en 27 manen.

Onderzoekers hebben recent één van de ringen van Uranus bestudeerd (de zogenaamde Eta-ring) en vastgesteld dat de ringdeeltjes geen cirkelvormige omloopbaan beschrijven. In plaats daarvan draaien ze in een soort van driehoek rondom Uranus. Dit is het gevolg van de zwaartekrachtinvloed van het maantje Cressida. Aan de hand van deze invloed kan de massa van het maantje berekend worden en deze blijkt 1/300.000ste de massa van onze maan te bedragen. Ook heeft Cressida een lagere dichtheid dan water, wat betekent dat het maantje zeer poreus moet zijn.

Bij het bestuderen van de omloopbanen van de maantjes is verder gebleken dat Cressida op ramkoers ligt met het maantje Desdemona, die zich momenteel op slechts 900 kilometer van Cressida bevindt. De zwaartekracht van Cressida zal beide manen dichter bij elkaar brengen. Over één miljoen jaar zal dit resulteren in een botsing. Hetzelfde geldt voor Cupid en Belinda, die enige tijd later op elkaar zullen knallen.

Het volledige vak-artikel over het onderzoek kan hier ingezien worden.

Bron: Phys.org

Share

Speak Your Mind

*