18 mei 2024

Xavier Barcons begint als algemeen directeur van ESO

Credit: ESO/M. Zamani

Op 1 september 2017 is Xavier Barcons aangetreden als algemeen directeur van ESO. Hij is de achtste algemeen directeur in de geschiedenis en volgt Tim de Zeeuw op die sinds 2007 directeur was. Barcons begint zijn aanstelling in een spannende periode voor ESO. De bouw van de Extremely Large Telescope vordert en in 2024 moet de telescoop zijn ‘first light’ zien.

De nieuwe algemeen directeur van ESO, Xavier Barcons, heeft ervaring in de academische wereld en bij internationale organisaties. In de afgelopen tien jaar diende hij ESO in verschillende rollen. Hij was onder andere ESO Council President tussen 2012 en 2014. Hij droeg significant bij aan diverse grote ESO-projecten, waaronder de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) en de Extremely Large Telescope (ELT). Hij keurde de voortgang daarvan goed tijdens zijn termijn als ESO Council President.

De komende tijd wil Xavier Barcons doorgaan met het faciliteren van spannende wetenschappelijke ontdekkingen gedaan door astronomen van de lidstaten van ESO. Hij is vol vertrouwen dat ESO er klaar voor is om de uitdagingen op het terrein van techniek en waarnemen, aan te gaan.

Astronomie is een van de meest levendige wetenschappen. De doelen veranderen elke dag,” zegt Barcons. “ESO is een unieke organisatie in de sterrenkundewereld. Ze is goed uitgerust om op deze veranderingen te reageren.

ESO bedrijft of ondersteunt succesvol een dozijn telescopen met talrijke instrumenten. De nieuwe algemeen directeur voorziet dat de ondersteuning van La SillaParanalAPEX en ALMA doorgaat, terwijl de organisatie richting ELT beweegt.

Ik wil Tim de Zeeuw bedanken en de hele ESO-staff voor hun hulp om ESO te brengen waar het nu is: de meest productieve sterrenwacht op aarde,” zegt Xavier Barcons.“Ik ben vereerd dat ik deze baan mag invullen en ik realiseer me dat het een belangrijke stap is in mijn leven. Ik kijk ernaar uit om de verantwoordelijkheden en uitdagingen op te pakken die horen bij mijn rol als algemeen directeur.

Hij vervolgt: “We zullen ons concentreren op het bouwen en afleveren van de ELT, de grootste optische telescoop in de wereld. En we zullen de waarneemfaciliteiten van La Silla–Paranal en ALMA, onze werkpaarden, up to date houden. Zo zorgen we ervoor dat we wereldwijd vooraan lopen op het gebied van de sterrenkundige infrastructuur. En omdat we onze technische grenzen blijven verleggen, verwachten we de komende tijd meer en spectaculaire waarnemingen op diverse golflengten.

ESO’s nieuwe algemeen directeur geeft zijn visie op ESO en zijn nieuwe baan in de meest recente ESOcast (in het Engels) en schrijft (ook in het Engels) in een ESOblog over het belang van ESO als waarneemfaciliteit voor verschillende golflengten.

Bron: ESO

Share

Speak Your Mind

*