28 maart 2024

Vanaf welke exoplaneten zou je de aarde kunnen zien?

Credit: Comfreak/Pixabay

Een internationaal team van wetenschappers heeft de zoektocht naar buitenaards leven voor de verandering eens omgedraaid – vanaf welke planeten zou je de aarde kunnen ontdekken via dezelfde methodes die wij mensen momenteel gebruiken? Het blijkt dat minstens negen bekende exoplaneten op een ideale positie staan om onze planeet te zien.

In het kader van het onderzoek heeft men de sterrenhemel verdeeld in zogenaamde “overgangzones”. Dat zijn posities waarin men, van grote afstand, een planeet in het zonnestelsel voor het oppervlak van de zon kan zien langstrekken. Hierbij wordt een gedeelte van het sterlicht geblokkeerd, zodat de aanwezigheid van een planeet kan worden vastgesteld – een zogenaamde transit. De Kepler-ruimtetelescoop is een mooi voorbeeld van een observatorium dat gebruik maakt van deze techniek om exoplaneten te detecteren.

Credit: R. Wells

Nu heeft iedere planeet in het zonnestelsel zijn eigen zone, die vaak elkaar deels overlappen, maar niet altijd. Dat komt doordat de planeten in het zonnestelsel niet allemaal precies in hetzelfde vlak rondom onze moederster draaien! Goed, maar welke planeten in het zonnestelsel hebben de grootste kans om gedetecteerd te worden? Natuurlijk zullen de gasplaneten een groter deel van de zon bedekken, maar feitelijk kunnen kleinere planeten dichterbij de zon makkelijk gevonden worden – althans met onze huidige technieken.

Men heeft vervolgens de overgangzones in kaart gebracht en gekeken vanaf welke bekende exoplaneten minstens één planeet in het zonnestelsel kan worden ontdekt. Dit is overigens niet mogelijk vanaf alle planeten binnen zo’n overgangzone, want ook de uitlijning van de planeet van de waarnemer is natuurlijk van pertinent belang bij het waarnemen van een transit.

Het blijkt dat de kans 1 op 40 is dat waarnemers vanaf een willekeurige planeet (binnen alle overgangzones van het zonnestelsel) minstens één planeet van het zonnestelsel kunnen zien. In totaal gaat het om 86 bekende exoplaneten. Hiervan zijn er 6 planeten waarbij de omstandigheden perfect zijn om de aarde voor de zon te zien langstrekken. Dat betekent dat van de duizenden exoplaneten die we momenteel kennen, er zes exemplaren bestaan waarbij het relatief eenvoudig is om de aarde te spotten (via dezelfde methodes die wij momenteel gebruiken). Helaas wordt geen één hiervan als “potentieel leefbaar” beschouwd.

De strook in de Melkweg waarbinnen planeten van het zonnestelsel kunnen worden ontdekt via de transit- of overgangsmethode. De blauwe lijn is de overgangzone van de aarde. CREDIT: 2MASS / A. MELLINGER / R. WELLS

Het volledige vak-artikel over dit onderzoek kan hier ingezien worden.

Bron: Royal Astronomical Society

Share

Comments

  1. Kunnen we voorlopig nog doorfeesten zonder bang te hoeven zijn voor alien party crashers. 😉

    groet,
    Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*