21 juni 2024

Galactische kernen kunnen opzwellen door de explosieve geboorte van nieuwe sterren

Credit: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), NASA/ESA Hubble Space Telescope, Tadaki et al.

Hoe ontstaan elliptische sterrenstelsels precies? Volgens de gangbare theorie zijn dergelijke sterrensteden het resultaat van grote schijfstelsels die met elkaar in botsing zijn gekomen. Astronomen vermoeden echter dat niet alle sterrenstelsels van deze klasse op dezelfde wijze ontstaan. Bestaat er soms een alternatieve manier?

Om deze vraag te beantwoorden heeft men meerdere telescopen gericht op een aantal opvallende sterrenstelsels die zich in het verre universum bevinden. Op het moment dat het licht dat door telescopen wordt opgevangen werd uitgezonden, was het universum minder dan 4 miljard jaar oud. Dat betekent dat we de sterrenstelsels waarnemen zoals ze er 11 miljard jaar geleden hebben uitgezien.

Goed, aan de hand van de waarnemingen heeft men vastgesteld dat de sterrenstelsels in kwestie in een belachelijk hoog tempo nieuwe sterren aanmaken en dan vooral in de kern. Als gevolg hiervan worden de sterrenstelsels als het waren “opgepompt”, ongeveer zoals gist het brood laat rijzen. Dat betekent dat sterrenstelsels hun uiterlijk kunnen veranderen zonder interactie met andere sterrenstelsels.

Astronomen vermoeden dat bij deze sterrenstelsels het bolvormige centrum uiteindelijk het dominante onderdeel zal vormen. Als gevolg hiervan zullen dit soort schijfstelsels veranderen in elliptische sterrenstelsels. Sterrenstelsels kunnen dus een dichtbevolkt centrum ontwikkelen zonder dat hiervoor botsingen met andere sterrenstelsels noodzakelijk zijn. Dat betekent dat elliptische sterrenstelsels inderdaad op een alternatieve manier kunnen ontstaan!

Credit: NAOJ

Vak-artikelen over dit onderzoek kunnen hier en hier ingezien worden.

Bron: Phys.org

Share

Comments

  1. Sterren ontstaan uit condensatie van materie, je verwacht dan geen zwelling maar juist het omgekeerde. Ik snap als leek niets van deze inflatietheorie. Wat is oorzaak en wat is gevolg?

Speak Your Mind

*