19 juli 2024

Nederlandse MASCARA en Deense SONG ontdekken twee nieuwe exoplaneten

Credit afbeelding: ESO.

Sterrenkundigen zijn er in geslaagd om met twee relatief kleine instrumenten – het Nederlandse MASCARA camerasysteem en de Deense 1 meter telescoop SONG – twee exoplaneten te ontdekken én bevestigen. Het gaat om twee zogeheten hete Jupiters, gasreuzen vergelijkbaar met Jupiter, die zeer dicht bij hun moederster staan en die daarom zeer heet zijn. Er zijn momenteel twee van die MASCARA systemen, de eerste van het Roque de los Muchachos Observatorium op La Palma (Canarische Eilanden), de tweede in een testfase van  ESO’s La Silla Observatorium in Chili (zie afbeelding hierboven). Daarmee werden de twee exoplaneten ontdekt, te weten:

  • MASCARA-1b: 1,5 keer zo groot als Jupiter en vier keer zo zwaar. Hij draait in slechts twee dagen om z’n ster.
  • MASCARA-2b:  die is 2,2 keer zo groot als Jupiter en een massa die 15 keer die van Jupiter telt. In 3,5 dagen draait ‘ie om z’n ster.

MASCARA houdt de lichtsterkte van heldere sterren in de gaten en kan met minieme lichtdipjes, veroorzaakt door planeten die vanaf de aarde gezien met een ’transitie’ voor de ster langs trekken, potentiële exoplaneten ontdekken. Een ontdekking vergt een bevestiging door een onafhankelijk instrument en die is vervolgens geleverd door de Deense Hertzsprung SONG telescoop, waarmee zeer nauwkeurige spectogrammen van sterren zijn te maken. Bron: Aarhus Universiteit.

Share

Speak Your Mind

*