4 december 2024

Vandaag om 13.55 uur kwam er een einde aan Cassini’s succesvolle missie bij Saturnus

Credits: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Vandaag is er een einde gekomen aan de twintig jaar durende succesvolle missie van de Amerikaanse ruimtesonde Cassini, waarvan zeven jaar voor de reis en dertien jaar onderzoek bij de geringde planeet Saturnus en z’n manen. Om 13.55 uur Nederlandse tijd kwam bij NASA’s Deep Space Network antennecomplex in Canberra, Australië, het Loss of Signal (LOS) binnen, het teken dat er met de sonde geen contact meer was. Dat was het moment dat Cassini in de dampkring van Saturnus was vergaan, op de plek die je hierboven in de ellips aangegeven ziet, een foto die een montage van diverse foto”s is, gemaakt met Cassini’s visual and infrared mapping spectrometer. Met de laatste duikvlucht van Cassini kwam er een eind aan de Grand Finale, het laatste deel van de missie van Cassini, die talloze hoogtepunten heeft gekend, zoals de ontdekking van geisers en ondergrondse oceanen op Enceladus, de miljoenen ringen rondom Saturnus en de zeeën van methaan op Titan. Cassini heeft sinds de aankomst bij saturnus op 1 juli 2004 – vandaag 4748 dagen geleden – 450.000 beelden en 635 gigabyte aan data naar aarde gestuurd. Hieronder de allerlaatste foto, die hij nam en die het wolkendek van Saturnus laat zien.

Credits: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Hieronder videobeelden van NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, Californië, waar mission control van Cassini gevestigd was, bij de laatste momenten van Cassini.

Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Wybren de Jong zegt

    Cassini blijft nieuws leveren: er zijn bijvoorbeeld ‘alluvial fans’ gevonden op Titan, een soort heuvels die ontstaan zijn als gevolg van intense neerslag van methaan tijdens heftige stormen, die vaker dan gedacht blijken voor te komen.

    Lees: University of California, Los Angeles (UCLA). (2017, October 12). Intense storms batter Saturn’s largest moon, scientists report: Extreme methane rainstorms appear to have a key role in shaping Titan’s icy surface. ScienceDaily. Retrieved October 14, 2017 from http://www.sciencedaily.com/releases/2017/10/171012172501.htm

Speak Your Mind

*