16 april 2024

19e symposium Waddenacademie over ‘Feel the Night’ in het waddengebied

Credit: Rijke Waddenzee, Stichting Feel the Night, Night Light en de Waddenacademie

Het Programma naar een Rijke Waddenzee, Stichting Feel the Night, Night Light en de Waddenacademie organiseren op 19 en 20 oktober het 19e symposium van de Waddenacademie over het belang van stilte en duisternis in het waddengebied.

Wanneer: Donderdag 19 oktober en vrijdag 20 oktober 2017
Locatie: Kollumeroord: Slikweg 2, 9293 MJ Kollumerpomp
Aantal deelnemers: 150

Feel the Night

Op 26 juni 2015 werd de Boschplaat op Terschelling door de International Dark Sky Association (IDA) officieel uitgeroepen tot het eerste Dark Sky Park van Nederland. Een Dark Sky Park is een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ’s nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien. Het Nationaal Park Lauwersmeer was op 7 oktober 2016 de tweede die deze status kreeg toegewezen. Met het Dark Sky-label wil het Nationaal Park Lauwersmeer zich richten op een nieuwe groep bezoekers, mensen die de echte stilte en duisternis willen beleven en een heldere sterrenhemel willen zien. Een passend decor voor een symposium waarin het belang van stilte en duisternis centraal staan.

Duisternis en stilte worden steeds meer erkend als landschappelijke kwaliteiten. En hoewel Nederland een van de landen is met de meeste lichtvervuiling ter wereld, zijn in het Waddengebied duisternis en stilte nog volop te vinden. Zo zijn op een heldere nacht er in het Waddengebied nog zo’n 3500 sterren te zien.  En van de circa 650 duizend hectare die in Nederland officieel is aangewezen als stiltegebied ligt de meerderheid in de Waddenzee.

Hoe zorgen we er voor dat het donker blijft of juist nog wat donkerder wordt in en rond het Waddengebied? Hoe handhaven we ook in de toekomst de zo kostbare stilte in het waddengebied? Wat voor soort culturele evenementen passen bij een bezoeker die komt voor duisternis en stilte? Hoe staat het met het uitvoeringsprogramma Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied? En zijn duisternis en stilte te vermarkten of is dat vloeken in de kerk?

Deze en vele andere vragen komen aan de orde in het symposium ‘Feel the Night’. En uiteraard wordt er ook in stilte van de duisternis genoten…

Bekijk het programmalocatie en routeovernachtingsmogelijkheden en schrijf direct in. Bron: Waddenacademie.

Share

Speak Your Mind

*