27 januari 2023

“From Russia with lov….ah…lens”

Testopname Andromeda-nevel met “made in Russia” 500F8 Maksutov telelens

Laat ik het maar meteen bekennen….ik heb stiekumpjes wel “iets” met dingen die uit het land van “Oom Vladimir” komen…..Ik heb ooit twee jaar op de lokale volksuniversiteit russische taalles genoten, voor de lol,  uit nieuwsgierigheid naar “de geheimen achter die vreemde lettertekens en om te kunnen checken of de russische  opschriften die je soms welleens tegenkomt bij de verschillende James Bond films en (yep…ontzettend fout!!) bij de A-team wel echt iets zinnigs betekenen!! Tevens…. heb ik dus ook best wel een grote bewondering voor de robuste no nonsense manier waarop de russen met techniek omgaan…Ik bedoel maar, hoe je het ook wendt of keert, na 50 jaar is het den “ouderwetschen” good old  Soyuz die nog still going strong in dagelijkse dienst is, terwijl met alle respect de high tech Yankee Gemini’s,  Apollo’s en de prachtige Space shuttle’s (die laatstgenoemde echt helaas) al lang en breed museumstukken zijn geworden….enne….dan mijn oude ZENIT B camera…..die ooit eens na een val van twee meter hoog op een betonnen vloer na een paar hengsten met een hamer weer/nog jarenlang braaf dienst heeft gedaan…Lekker dromen over zo’n geinige Lada Niva als aanvulling op mijn kudde Lelijke Eendjes..   oh ja, en hoewel ik, tot groot verdriet van wederhelft en schoonfamilie, fanatieke koorzangers,  in principe eigenlijk helemaal niets heb met koormuziek, heb ik toch ooit eens lang geleden een oude obscure dubbel-CD van het Sovjet Army Choir aangeschaft want..eh….kolere, zeg op de één of andere manier is er, mijns inziens,  werkelijk  geen plezantere manier om eens lekker een avondje ontspannen depri te geraken dan door te luisteren naar deze meesters in het overbrengen drama,  tragiek en diepgewortelde emotie…..Ofwel, “rare jongens die Russen” maar toch doen ze blijkbaar wel een paar dingetjes erg goed!!!

Dat is ‘m, mijn Maksutov.

Waar ik echter vooral  ” heel erg iets mee heb” dat is  russische optiek! Yep…..iedereen weet zolangzamerhand wel dat ik een echte fanatieke “Newtonm(J)an” ben, echter  als je hebt over een “true astronomical guilty pleasure” (ja…ja…dat klinkt echt vet russisch, maar niet heus…hihi!!)….oei..eh dan ….krijg ik altijd heel rap intens weke benen als bij het aanschouwen van zoiets moois als een MAKSUTOV-telescoop.

Misschien komt dat wel omdat mijn eerste ervaring met een heuse echte sterrenkijker er eentje was, toen ik als jong snotaap-ventje  naar de planeet Saturnus heb mogen kijken door die  beroemde zwarte 30cm Maksutov telescoop bij de toenmalige volkssterrenwacht Simon Stevin te Hoeven…. Dat ding had en heeft voor mij nog steeds echt iets magisch en is nu gelukkig weer in ere hersteld te bewonderen bij volkssterrenwacht Tivoli aan het Jezuietenplein te Oudenbosch,  welke ooit de  oerlocatie van de oervolkssterrenwacht Simon Stevin was.

Sindsdien heb ik naast een veelheid aan Newton kijkers ook een paar van die hele kekke “made in home land Russia” Maksutovjes (groot en klein) gehad….Oh enne…mocht dat wellicht nog niet duidelijk zijn,  ene russische meneer DimitrI Maksutov is dus de naamgever van dit type telescoop waarbij er aan de voorzijde van de kijkerbuis zich een zogenaamde holle meniscus (correctie) lens bevind en aan de “achterzijde” de hoofdspiegel. Dit geeft  dan een ultracompacte opgevouwen telescoop waarbij je een kijker hebt met een hele lange brandpuntafstand in een heel prettig kort kijkerbuisje!

Nu zijn al die kekke Maksutovjes gekomen en ook weer gegaan…behalve eentje….een 500F8 ZENIT MTO MC-3M-CA Maksutov telelens-gevalletje die ik bijna 30 jaar geleden “voor weinag” (80 ouderwetschen guldens!!) op de kop heb getikt op de beroemde (beruchte??) Zwarte Markt te Beverwijk. Met dit specifieke Maksutovje heb ik dus al die jaren helemaal niets gedaan omdat ik in de zo nu blijkt ozo foute veronderstelling verkeerde “dat het maar niets was”….Gekker nog,  ik heb zelfs ooit eens in een vlaag van bijna waanzin op het punt gestaan om het gebakkie uit mekaar te schroeven en als cola-glas te gaan gebruiken. Ofwel….deze kleine optische telg uit de grote Maksutov-familie had een zeer dubieus en onbetekenend leventje achter de rug…totdat ik onlangs bij toeval op het internet…artikelen begon tegen te komen waar minimaal luidruchtig zo niet harder de loftrompet werd geschald als het ging om de optische kwaliteiten van…dat suffe onbetekenende russische beverwijk-miskoopje die bij mij al zo’n dikke dertig jaar op de plank doelloos stof lag te verzamelen…Oeps!!!!

Tja…tja…tja……dat was nog eens een vette “eye-opener”, zeg…..en dus toch maar eens een vuig plannetje gesmeed om te onderzoeken of al die loftrompetverhalen aangaande dit kleine zwarte  optische monstertje uit het land van Oom Vladimir inderdaad zo’n optisch wondertje was. Via internet een verloopring van m42 draad naar Canon bajonetaansluiting op de kop getikt en vervolgens  het kleine Maksutov gevalletje op de EQ 6 montering samengebracht met mijn 76mm volgnewton en gemodificeerde Canon 1000D.

Afgelopen vrijdag was het dan zover…..kraakheldere hemel..en voor het eerst in drie maanden weer eens serieus op astrofotografie-expeditie….leuk…leuk…leuk…Nou ja…behalve dan dat ik wel weer even vergeten was dat dit soort telescopen, met zo’n groot stuk glas aan de voorkant, onder een heldere hemel in het vochtige hollandse polderlandschap ECHT NIET zonder een dauwkap kunnen…grote astro-dombo die ik ben, Ofwel…na drie subjes van 5 minuten was het Maksutovje al royaal beslagen, maar goed….dit was tenslotte maar een “testsessie” en “er stond wat op”…en dus hop naar huis om daar achter de computer één en ander verder uit te werken.

Afijn,  die twee niet beslagen subjes even rap door “deep sky stacker” gerost….en…..WOW!!!…..zie ik tot mijn grote verbazing  en bewondering bovenstaand plaatje van de Andromeda-nevel op het beeldscherm voor mijn neus verschijnen!! Eh….slechts twee subjes van vijf minuutjes met een optisch speeltje ter grote van een cola of was het nou een Wodka glas en dan krijg je dit!!!!!!…..Ik heb de Andromeda nevel heus  wel eens vaker op de korrel genomen en met veel groter geschut en met veel langere belichtingstijden enne die plaatjes zijn echt niet veel beter dan wat “die kekke kleine Rus” hierboven heeft uitgespuugd,  jemig de pemig….I am love!!! Het moge duidelijk zijn dat deze verloren optische russische zoon de komende tijd vaker sterren zal gaan zien!!

Dasvidaniya!!

 

Share

Comments

  1. Mooi resultaat. Dit was nog maar van twee niet beslagen subjes. Stel dat je vijf van die subjes had, dan had je vast een Hubbleplaatje verkregen. 🙂

    • Jan brandt zegt

      Laat dat nou precies hetgene zijn waar ik dus met smacht op zit te spinzen….mijn volgende sessie met die kleine Rus wordt zoiets als 6subjes van misschien wel 10 minuten…eh…als ik dat altijd arbeids-intensieve “volgwerk” kan volhouden, tenminste!!

  2. angele van oosterom zegt

    Met mijn kennis op het gebied van de astrofotografie nog in de kinderschoenen, voor wat de Russische rv prestaties betreft deel ik je zienswijze. Volharding en trouw van de Russische ingenieurs (waarvan Korolev de bekendste was) aan een systeem dat ze, zo niet wreed dan wel Spartaans behandelde, is m.i. een van de grotere toonbeelden van menselijke heroïek van de afgelopen decennia. De hieruit (continu) voortvloeiende prestaties op ruimtevaart alsook astronomie gebied verdient m.i. bij tijd en wijle zeker de aandacht. B.d. een plaatje van een foto!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: