Site pictogram Astroblogs

Nobelprijswinnaar Weiss: 16 oktober nog meer nieuws van LIGO 

Credit: LIGO/MIT

Rainer Weiss – één van de drie natuurkundigen die eergisteren de Nobelprijs voor de Natuurwetenschappen heeft gewonnen vanwege de ontdekking met ‘zijn’ LIGO-detector van zwaartekrachtsgolven – heeft verklaard dat er op 16 oktober a.s. een nieuwe ontdekking zal worden bekendgemaakt. Dat zei Weiss op een toespraak op 3 oktober ter ere van het winnen van de Nobelprijs als volgt [1]Die toespraak is hier te zien. De momenten dat hij het er over heeft zijn bij 8m40s, 16m20s en 34m50s.:

The [gravitational] waves are interesting, and the fact that you can directly detect them is important, but the real payoff is going to be in the future. It’s already happened, in some regards, and more of it will happen on October 16. I won’t tell you what it is, but I can tell you that there is more there, and I think there’s another whoop-de-do arranged for that. And I urge you to go to it, because [the announcement] is actually very interesting. But I won’t say any more than that.”

Kijk, dat is interessant nieuws, zeker als ’t afkomstig is van een kersverse Nobelprijswinnaar, de feitelijke architect van de LIGO detector in de VS. Vraag is natuurlijk wat die ontdekking precies inhoudt. Vier mogelijkheden lijken het geval te zijn:

Weiss zei nog meer en dat wijst in de richting van een ontdekking van zwaartekrachtgolven, veroorzaakt door botsende neutronensterren:

We’ve seen black holes, which is already wonderful. We also expect to see the merger of neutron stars, and that was a thing that actually gave this field a certain credibility when it was discovered that there were pairs of neutron stars in our galaxy, and people stopped laughing at us when that was found out. Now, the big question is, how often does that happen, that two neutron stars smash into each other? Well, I won’t say any more.

Met name de laatste zin lijkt erop te duiden dat Weiss zinspeelt op zo’n bijzondere ontdekking, maar hij er niet meer over wil vertellen. Vermoedelijk zijn ze nog bezig met analyses van de O2 (observational run 2) waarneemcampagne van LIGO en VIRGO, die 25 augustus j.l. afsloot. Afijn, we denken hier op de redactie van de Astroblogs dat ze met LIGO zwaartekrachtsgolven van neutronensterren hebben ontdekt en dat ze met de aanvullende waarnemingen van de Europese VIRGO detector bij Pisa in Italië de specifieke bron aan de hemel hebben kunnen vastleggen. En wat is dan die bron? Dát lees je in deze Astroblog. 😀 Bron: Space.com.

Voetnoten

Voetnoten
1 Die toespraak is hier te zien. De momenten dat hij het er over heeft zijn bij 8m40s, 16m20s en 34m50s.
FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten