11 oktober 2024

Mysterieuze gedrag Tabby’s Ster lijkt veroorzaakt te worden door stof

Credit: NASA/JPL-Caltech

Sterrenkundigen denken het mysterieuze gedrag van de ster KIC 8462852, ook wel bekend als Boyajians Ster of Tabby’s Ster – naar T.S. Boyahian, leider van het team sterrenkundigen dat er als eerste over publiceerde – eindelijk te kunnen verklaren. Waarnemingen van de ster gedaan vanuit de ruimte door de Spitzer en Swift satellieten en vanaf de aarde door het Belgische AstroLAB IRIS observatorium bij Zillebeke laten zien dat de mysterieuze dips in de lichtcurve waarschijnlijk veroorzaakt worden door een grote wolk stof, die in ongeveer 700 dagen om de ster heen draait. Spitzer keek in infraroodlicht naar Tabby’s ster, Swift in het ultraviolet en AstroLab IRIS in optisch licht. De waarnemingen laten zien dat de helderheidsveranderingen in het IR en UV anders verlopen dan in zichtbaar licht. Een groot object dat om de ster draait, zoals een vermeende buitenaarde kolossale structuur om de ster, waar eerder over gespeculeerd is, lijkt daarmee van de baan, want dan zou het licht álle golflengten in dezelfde mate moeten veranderen. Men denkt daarom nu aan een wolk van kleine stofdeeltjes, wellicht in combinatie met een zwerm exokometen. De stofdeeltjes zouden groter zijn dan interstellair stof. Interstellaire stofdeeltjes zijn piepkleine stofdeeltjes die tussen de aarde en andere sterren zweven, maar voor de mate van de UV dips zou het stof rondom Tabby’s ster groter moeten zijn.

Hieronder de informatie die door AstroLAB IRIS op haar website over de waarnemingen wordt gegeven:

Credit: Torsten Bronger / Wikipedia

AstroLAB werkte mee aan wetenschappelijk onderzoek voor Tabby’s ster (KIC 8462852). Het is een onopvallend sterretje van de twaalfde magnitude in het sterrenbeeld Zwaan (Cygnus- zie afbeelding hiernaast). Deze ster trok de aandacht in het onderzoek door de Kepler satelliet, een bijzondere ruimtetelescoop. Hij onderzocht het gebied van de Zwaan, Lier en Draak tijdens een periode van mei 2009 tot 11 mei 2013. Hij maakte van dit gebied elk half uur een opname met daarop ongeveer 150.000 sterren. De bedoeling van die satelliet was het ontdekken van exoplaneten. De missie had succes en men ontdekte meer dan 1000 planeten rond 440 sterren.
Een van de lichtcurves die opviel was die van KIC 8462852. Bij de eerste waarnemingen van die ster bestempelden ze hem als bizar en interessant. Na vier jaar, aan het einde van de waarnemingen door Kepler, bleek KIC 8462852 een erg vreemde ster met plotse veranderingen in helderheid. Deze ster werd op aanraden van ons teamlid dr. Siegfried Vanaverbeke verder door ons opgevolgd. Het AstroLAB-team dat de ster waarnam, bestond uit: Franky Dubois, die de meeste waarnemingen aan de telescoop op zich nam, Siegfried Vanaverbeke, Ludwig Logie en Steve Rau.
Dat de resultaten van onze vele metingen werden opgenomen in het onderzoek doet ons veel plezier. Onze volkssterrenwacht is een projectsterrenwacht met een semi-professioneel instrument, een Newton 680 mm telescoop uitgerust met een SBIG CCD camera.
Zowel de teamleden als alle AstroLAB-medewerkers en het bestuur dragen bij tot dit succes!
Het heeft ons de moed om nog vele nachten de sterren die we aan het uitmeten zijn, op te zoeken en te volgen.
In heelal het tijdschrift van de VVS (vereniging voor sterrenkunde) werd er een artikel geschreven door Claude Doom in het augustusnummer van 2017.

Mooi werk wat ze daar in het Belgische Zillebeke hebben gedaan, hulde daarvoor! Bron: NASA + Astrolab IRIS.

Share

Comments

  1. Wybren de Jong zegt

    Lees ook dit artikel, waarin gemeld wordt dat er twee periodes waren waarin de ster juist feller ging stralen:
    Carnegie Institution for Science. (2017, October 4). Milky Way’s ‘most-mysterious star’ continues to confound. ScienceDaily. Retrieved October 11, 2017 from http://www.sciencedaily.com/releases/2017/10/171004190506.htm

  2. Eindelijk eens een verklaring die met de waarnemingen overeen komt, helaas geen Aliens maar wel een verklaring die plausibel klinkt…

Speak Your Mind

*