Site pictogram Astroblogs

Dit zijn de vijf aanwijzingen voor het bestaan van planeet Negen

Credit: Konstantin Batygin en Mike Brown

Een impressie van Planeet Negen. Credit: ESO/Tom Ruen/nagualdesign

Januari 2016 kwamen de sterrenkundigen Konstantin Batygin en Mike Brown met een artikel, waarin ze op grond van drie aanwijzingen opperden dat er een negende planeet in ons zonnestelsel is, een planeet die ongeveer 10 keer zoveel massa als de aarde heeft en die zich in de buitenregionen van het zonnestelsel, buiten de baan van Neptunus, zou ophouden. Na de publicatie zijn er nog twee aanwijzingen bijgekomen, die het inmiddels samen met de drie eerdere aanwijzingen lastig maken om te beweren dat planeet Negen niet bestaat. Zoals Batygin het onlangs zei:

There are now five different lines of observational evidence pointing to the existence of Planet Nine. If you were to remove this explanation and imagine Planet Nine does not exist, then you generate more problems than you solve. All of a sudden, you have five different puzzles, and you must come up with five different theories to explain them.”

Hier de vijf aanwijzingen voor het bestaan van planeet Negen op een rijtje:

  1. De eerste aanwijzing waar Batygiun en Brown mee kwamen was dat ze in de Kuipergordel in de buitenregionen van het zonnestelsel zes zogeheten Kuiper Belt Objects (KBO’s) hadden waargenomen, die alle zes sterk elliptische banen hadden, die allemaal dezelfde kant uit wijzen. Alleen de zwaartekrachtsinvloed van planeet Negen zou zoiets kunnen bewerkstelligen.
  2. Tweede aanwijzing is dat het vlak waarin de zes KBO’s zich bevinden een hoek maakt van 30 graden maakt met het vlak van de planeten om de zon. Ook iets dat planeet Negen zou veroorzaken.
  3. Dan hadden Batygin en Brown computersimulatie uitgevoerd, waaruit bleek dat er door de invloed van planeet Negen objecten moesten zijn wiens baanvak loodrecht op dat van de planeten moest staan (die daarmee van buitenaf gezien een door X-vorm mee moesten maken). Vervolgens ontdekten ze dat vijf dat dat soort objecten reeds waargenomen waren.
  4. Dan de vierde aanwijzing, waar Elizabeth Bailey, een studente in Batygin’s groep, mee aan kwam: planeet Negen zou met z’n massa in staat moeten zijn om het baanvak van alle planeten in het zonnestelsel te beïnvloeden. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor de mysterieuze helling van 6 graden, die het baanvak van alle planeten hebben ten opzichte van de evenaar van de zon. Planeet negen zou als ’t ware alle planeten laten tollen, waardoor hun banvlak helt ten opzichte van de zon.
  5. Tenslotte aanwijzing vijf: er blijken in de binnenste ring van de Kuipergordel KBO’s voor te komen die exact de andere kant uit bewegen, tegengesteld aan de richting waarin alle planeten en KBO’s draaien. Planeet Negen zou die banen kunnen verklaren.

OK, vijf aanwijzingen voor het bestaan van een nieuwe planeet in ons zonnestelsel. Klinkt indrukwekkend. Echter je kan honderden aanwijzingen hebben, dan nog moet je ‘m echt waargenomen hebben, voordat je kunt spreken van een ontdekking. En die waarneming moet dan ook nog eens door een ander instrument bevestigd worden. Batygin en Brown zijn daar zelf druk mee bezig, in september bijvoorbeeld met de Subaru-telescoop van het Mauna Kea-observatorium op Hawaï. Ze denken dat planeet Negen zich momenteel ergens in het sterrenbeeld Orion moet ophouden. Tot die tijd, dat ‘ie daadwerkelijk gevonden en geverifieerd is, blijft planeet Negen een hypothetische planeet. Tot Bron: NASA.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten