9 november 2024

Opendag ESTEC 2017

Vandaag was ik bij de opendag van ESTEC, het European Space Research and Technology Centre. Dé plek waar nieuwe ruimtemissies worden ontwerpen, ontwikkeld en getest. Deze 8e oktober gingen de poorten voor het publiek open en mocht je op heel veel plekken rondkijken.

Matt Taylor
Ik begon mijn dag met een lezing van mede-Astroblogs-auteur Matt Taylor. Ik heb een beetje een zwak voor de Rosetta missie en daar is Matt “Project Scientist” van. Heel trots ben ik op een certificaat dat mij in mei 2015 opgestuurd werd door de ESA omdat ik een van de 150 inzenders was van de uiteindelijk gekozen naam voor de (eerste) landingsplek van Philae. Die naam werd Agilkia.

De lezing van Matt was inhoudelijk voor mij gesneden koek, maar om het uit de mond van een nauw betrokkene te horen is toch wel erg leuk. Matt was voor de gelegenheid gekleed in een stormtrooper-outfit uit Star Wars 😉

Er waren volop kinderen aanwezig en eentje durfde zelfs een vraag te stellen aan de stormtrooper 😉

 

Er waren wel meer Star Wars figuren. Een heel legioen zelfs! https://www.501st.nl/

Planetary Society
Na de lezing van Matt, ben ik gaan luisteren naar de Planetary Society op het open podium. Dat het weer goed meespeelde kwam goed uit, want dit was in de buitenlucht. De drie enthousiaste presentatoren van de Planetary Society vertelden gedreven over hun organisatie, over hun missie Light Sail en over de manieren waarop exo-planeten ontdekt worden.

André Kuipers
Daarna was het de beurt aan André “Kooipers” Kuipers, wiens naam een behoorlijke uitdaging blijkt voor niet Nederlands sprekenden 😉 Aan de hoeveelheid publiek was te merken dat André goed slaagt in zijn populariserende rol voor ESA en de ruimtevaart. Op deze foto zie je zijn vaste side-kick Sander Koenen en nog net links op de foto is de schrijver van dit stuk te zien 😉

Na deze lezingen ben ik voornamelijk gaan rondstruinen over het ESTEC terrein. Er is ook zoveel te zien! Laat de beelden maar voor zich spreken (met hier en daar een onderschriftje)

Een model van het ISS boven je hoofd in de High Bay van het Erasmus gebouw.

 

De ExoMars rover die straks 2 meter diep gaat boren op Mars

 

Columbus module

 

Schiaparelli, de lander die niet landde…

 

Stroopwafels. ESA’s grootste verslaving! 😉

 

Testcentrum

 

LEAF, Large European Acoustic Facility. Hier worden satellieten aan de extreme harde geluiden van een raket blootgesteld door gigantische speakers.

 

Hertz-radiofrequentietestkamer (mooi scrabble woord)

 

Detail van de wand. Dit absorbeert radio en geluidsignalen van de buitenwereld, zodat de stilte van de ruimte nagebootst kan worden.

 

Rosetta model

 

En Philae

 

Detail van een landingspoot met de harpoenen (boortje)

 

In werkelijkheid zag het er niet uit als een boor. Hier een test-article

 

 

Een beetje merchandise…

 

 

Share

Comments

  1. Ill Matilled zegt

    LEAF kan je ook zien als een technisch superieure opname ruimte of vocal booth van een geluidsstudio. Een draaiende jet engine op 1 meter afstand meet 120dB op de (digitale) dBSF schaal startend met 0dB en logaritmisch oplopend naar positieve waarden. Dit is ook meteen de pijn- of schadegrens waarbij je jouw gehoor als zintuig zal kwijtraken. Ons gehoor heeft een zeer respectabele bandbreedte waarin we complexe, samengestelde signalen van elkaar kunnen onderscheiden zonder tussenkomst van extra conceptionele belasting van de hersenen. Dat wil zeggen we herkennen onmiddelijk het signaal zodra dit door de oorschelp(en) wordt opgevangen zonder erover hoeven na te denken. Het gehoor is ook het eerste zintuig dat volledig is ontwikkeld nog voor de geboorte. De close-up van de acoustische dode wand laat goed zien dat de energie van aankomende golven zoveel mogelijk wordt geabsorbeerd om resonantie/galm/echo vorming tegen te gaan. Dus de meting is accuraat vanaf emissie punt tot de propagatie uitdooft in de wand. Hoogstwaarschijnlijk zijn de opname en monitoring (weergave) systemen iets extremer gecalibreerd om de gigantische geluidsdruk te kunnen weerstaan m.a.w. de piek van deze setup ligt vast ver boven 120dB. Dat gezegd, ik zou wel graag mijn latente talenten willen botvieren op/over zo’n gespecialiseerd systeem om zo een paar waardeloze rappers aan gorten te performen zodat de kansloosheid voor eens en altijd ophoudt met yap-pen.

    • Martin Schoenmaker zegt

      LEAF gaat tot 156 decibels. Denk alleen niet dat je je favoriete muziek op dit ‘geluidssysteem’ kan afspelen. Het is slechts in staat ‘lawaai’ te maken… 😉 Ze pompen stikstof door de hoorns om het geluid op te wekken namelijk.

      • Ill Matilled zegt

        Mijn favoriete muziek is gemixt op professioneel studio apparatuur in unity gain in het analoge domein d.w.z .+14dB nominaal. Deze varieert van Bossa Nova uit de tijd van Ben en Jobim tot Rachmanivov en de Killa Beez. Professioneel betekent niet dat het ook militaire specificaties ondersteunt dus het afmixen en bij het mastering worden levels rond de 70-80dB gehanteerd om de subjectieve maar voor ons gehoor belangrijke emotionele balans in frequentielagen te checken op hoge volume. Voor de hoorn heb ik een ultra snelle flow-gate nodig om ritmische variaties in de toevoer/uitstoot van de vloeibare N2 te kunnen effecteren opdat ik een patroon, een beat kan creeeren. Op 130dB met superieure programmering blaas ik de ongeneeselijke lame achter zijn pc vandaan sneller dan een kudde Milka-koeien een reep bij mekaar schijt. Noise bevat alle frequenties en kan makkelijk in het analoge domein met steile filters worden gemoduleerd tot voor ons hoorbare geluidskarakteristieken als zijnde laag (sub 60Hz) en net boven het gehoorgrens (super 22-24 kHz). Dat betekent dat in de zeer goed acoustisch geisoleerde hal het mogelijk zou moeten zijn om via ultraharde patronen tot muziekale composities te kunnen komen door de aanwezige, hoge kwaliteits apparatur als muziekinstrument te gebruiken. Het Muziekgebouw en BIM in Amsterdam hebben vaak experimentele concerten volgens vergelijkbare concepten albeit op een lagere totaalvolume.

        • Ill Matilled zegt

          In een korte retrospectie, bij nader inzien en een schreiend tekort aan een 10min edit functie zou ik graag de woorden “ongeneeselijke lame” willen vervangen door “hardnekkige wannabe”. Excuses voor de spam/flood.

Speak Your Mind

*