Site pictogram Astroblogs

Opendag ESTEC 2017

Vandaag was ik bij de opendag van ESTEC, het European Space Research and Technology Centre. Dé plek waar nieuwe ruimtemissies worden ontwerpen, ontwikkeld en getest. Deze 8e oktober gingen de poorten voor het publiek open en mocht je op heel veel plekken rondkijken.

Matt Taylor
Ik begon mijn dag met een lezing van mede-Astroblogs-auteur Matt Taylor. Ik heb een beetje een zwak voor de Rosetta missie en daar is Matt “Project Scientist” van. Heel trots ben ik op een certificaat dat mij in mei 2015 opgestuurd werd door de ESA omdat ik een van de 150 inzenders was van de uiteindelijk gekozen naam voor de (eerste) landingsplek van Philae. Die naam werd Agilkia.

De lezing van Matt was inhoudelijk voor mij gesneden koek, maar om het uit de mond van een nauw betrokkene te horen is toch wel erg leuk. Matt was voor de gelegenheid gekleed in een stormtrooper-outfit uit Star Wars 😉

Er waren volop kinderen aanwezig en eentje durfde zelfs een vraag te stellen aan de stormtrooper 😉

 

Er waren wel meer Star Wars figuren. Een heel legioen zelfs! https://www.501st.nl/

Planetary Society
Na de lezing van Matt, ben ik gaan luisteren naar de Planetary Society op het open podium. Dat het weer goed meespeelde kwam goed uit, want dit was in de buitenlucht. De drie enthousiaste presentatoren van de Planetary Society vertelden gedreven over hun organisatie, over hun missie Light Sail en over de manieren waarop exo-planeten ontdekt worden.

André Kuipers
Daarna was het de beurt aan André “Kooipers” Kuipers, wiens naam een behoorlijke uitdaging blijkt voor niet Nederlands sprekenden 😉 Aan de hoeveelheid publiek was te merken dat André goed slaagt in zijn populariserende rol voor ESA en de ruimtevaart. Op deze foto zie je zijn vaste side-kick Sander Koenen en nog net links op de foto is de schrijver van dit stuk te zien 😉

Na deze lezingen ben ik voornamelijk gaan rondstruinen over het ESTEC terrein. Er is ook zoveel te zien! Laat de beelden maar voor zich spreken (met hier en daar een onderschriftje)

Een model van het ISS boven je hoofd in de High Bay van het Erasmus gebouw.

 

De ExoMars rover die straks 2 meter diep gaat boren op Mars

 

Columbus module

 

Schiaparelli, de lander die niet landde…

 

Stroopwafels. ESA’s grootste verslaving! 😉

 

Testcentrum

 

LEAF, Large European Acoustic Facility. Hier worden satellieten aan de extreme harde geluiden van een raket blootgesteld door gigantische speakers.

 

Hertz-radiofrequentietestkamer (mooi scrabble woord)

 

Detail van de wand. Dit absorbeert radio en geluidsignalen van de buitenwereld, zodat de stilte van de ruimte nagebootst kan worden.

 

Rosetta model

 

En Philae

 

Detail van een landingspoot met de harpoenen (boortje)

 

In werkelijkheid zag het er niet uit als een boor. Hier een test-article

 

 

Een beetje merchandise…

 

 

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten