2 maart 2024

Op 16 oktober om 16.00 uur gaat de ESO een ongekende ontdekking bekendmaken!

De VLT telescopen van ESO Paranal Observatory in Chili (Credit: ESO)

De ESO (European Southern Observatory) heeft vandaag aangekondigd dat er op maandag 16 oktober om 16.00 uur – schrijf ’t in je agenda! – in haar hoofdkwartier in Garching (Duitsland) een persconferentie zal worden gehouden, waar een ongekende ontdekking bekend zal worden gemaakt! In de persconferentie zullen ‘groundbreaking observations of an astronomical phenomenon that has never been witnessed before‘ worden gepresenteerd! Het nieuws over deze komende persconferentie bevestigd wat we vorige week al hoorden van Rainer Weiss, de kersverse LIGO-natuurkundige en winnaar van de Nobelprijs voor de Natuurwetenschappen 2017, die onlangs zei dat er op 16 oktober meer nieuws zal volgen van LIGO. OK, nou zou het natuurlijk kunnen zijn dat de twee aanstaande bekendmakingen totaal niets met elkaar te maken hebben. Maar ik denk dat de spin-dokters van de ESO en LIGO opzienbarende ontdekkingen eerder zullen doseren op verschillende momenten, om meer media-aandacht te genereren en daarom niet voor bekendmaking op één en dezelfde dag zullen kiezen áls het aparte ontdekkingen betreft. Het lijkt mij eerder dat LIGO, de Europese partner VIRGO én ESO samen iets hebben ontdekt, dat kennelijk ongekend is (‘a unprecedented discovery’), en waarvan we maandag alle details zullen horen. Dat kan mijns inziens niets anders zijn dan wat ik hier reeds op 23 augustus voorspelde, namelijk dat ze voor het eerst zwaartekrachtsgolven hebben ontdekt die niet afkomstig zijn van botsende zware zarte gaten (zoals bij de vier eerste gedetecteerde zwaartekrachtsgolven het geval was), maar van botsende neutronensterren. Botsende zwarte gaten leveren géén optische counterpart op van de zwaartekrachtsgolven, botsende en samensmeltende neutronensterren zouden dat wel moeten doen. Grote kans dus dat LIGO en VIRGO samen gedurende Observational Run 2 (O2) zwaartekrachtsgolven detecteerden, die dankzij de trigonometrie van de drie betrokken detectoren heel nauwkeurig aan de hemel kon worden gelokaliseerd en dat de ESO vervolgens met de Very large Telescope (VLT – zie afbeelding hierboven) in Chili een optische uitbarsting op dezelfde plek heeft ontdekt, een plek die volgens de geruchten het sterrenstelsel NGC 4993 is. Afijn, we gaan het maandag horen! Bron: ESO.

Share

Comments

 1. Ill Matilled zegt

  “Grote kans dus dat LIGO en VIRGO samen gedurende Observational Run 2 (O2) zwaartekrachtsgolven detecteerden, die…”

  De beredenering dat het hier zal gaan om een botsing tussen neutronensterren klinkt bijna onfeilbaar en van harte gegund maar wat als het om drie (3) botsende zwarte gaten gaat en dat de optische component opvlammende, met gloeiende electronen gevulde gasnevels zijn meegesleurd door de samensmelting van, jawel, drie (3) sterrenstelsels!

  (ze hebben het over ‘unprecedented’ dan zet je vrij hoog in)

  • Een botsing van drie zwarte gaten zou theoretisch ook kunnen, maar ik denk dat dat om twee redenen niet aan de orde is. Ten eerste zou je dan verwachten op grond van hun onderlinge banen om het gemeenschappelijk zwaartepunt dat er eerst twee botsen en samensmelten en dat later nummer drie volgt. Een vrijwel gelijktijdige botsing van drie zwarte gaten lijkt mij uitgesloten. Dan het tweede punt: twee botsende zwarte gaten geven geen optische counterpart (of andere EM straling). Waarom drie botsende zwarte gaten dan wel?

   • Ill Matilled zegt

    Op een of andere manier moet ik toch aan een kosmische carambole denken met meer dan 2 events/objecten maar we wachten af en heb alvast tegen mezelf gewed.

 2. Een andere optie is de K-alfa röntgen lijn waarvan de emissie door de fusie even is onderbroken of opgeflakkert. Die lijn is de feitelijke marker van een BH. Weiss had het ook over het aantal BH, wellicht is het dus een combinatie van LIGO en CHANDRA.
  https://www.astroblogs.nl/2017/01/07/dit-stukje-hemel-de-diepste-rontgenfoto-in-het-heelal-ooit-gemaakt-telt-maar-liefst-2076-zwarte-gaten/

 3. fred doe zegt

  We need more money. Wedden?

Speak Your Mind

*