15 juli 2024

Maanmantel verschilt veel meer van de aardmantel dan gedacht

Credit: NASA

Wetenschappers hebben lange tijd aangenomen dat het inwendige van de rotsplaneten in het zonnestelsel uit ongeveer dezelfde materialen zijn opgebouwd. Een nieuwe studie heeft dat idee in twijfel getrokken.

De mantel van de aarde bestaat vooral uit het mineraal olivijn, maar dit blijkt geen universele eigenschap te zijn. Als we namelijk kijken naar de spectrale vingerafdruk van gesteenten onder het maanoppervlak, dan zien we helemaal niet veel olivijn, maar wél veel mineralen van een andere groep, namelijk orthopyroxenen!

Goed, maar hoe hebben ze dat ontdekt? Ongeveer vier miljard jaar geleden kwam een planetoïde in botsing met de maan, waarbij het grootste en diepste inslagbekken van onze naaste buur is ontstaan: het Zuidpool-Aitken bekken. Bij deze gebeurtenis is de maanmantel bloot komen te liggen en zijn brokstukken van de inslag verspreid over de achterkant van de maan. Dat betekent dat het oppervlak van de (achterkant van de) maan op sommige plaatsen is opgebouwd uit materiaal dat zich ooit in het inwendige moet hebben bevonden.

Dit materiaal kun je op afstand bestuderen door te kijken naar het spectrum. Kijk, als zonlicht op de maan schijnt, dan zal dit weerkaatst worden. Hierbij vindt er een interactie plaats met materialen aan het maanoppervlak – verschillende materialen absorberen namelijk verschillende golflengtes van licht. Dat betekent dat onderzoekers de samenstelling van het maanoppervlak kunnen vaststellen door het gereflecteerde licht te analyseren.

Vervolgens heeft men gebruik gemaakt van een computersimulatie om te achterhalen waar het meeste mantelmateriaal zich zou moeten bevinden. Door het spectrum van dit materiaal te bestuderen is men tot een opmerkelijke conclusie gekomen. Het mantelmateriaal bevat inderdaad olivijn, maar dit vormt niet het dominante bestanddeel. In plaats daarvan blijkt het mantelmateriaal bijzonder rijk te zijn aan orthopyroxeen. Bij de aardmantel is dat juist precies andersom!

Bron: Purdue University

Share

Comments

  1. Voor een maanbasis is er maar een ding belangrijk: is het vruchtbare grond om er iets op te verbouwen?
    Denk aan een uitgestrekte weedplantage om moonstoned te worden…. of tuinbonen, aardappels uh.. maanappels en maanbeien, die kunnen ook handig zijn om daar te overleven.

  2. Ik prefereer toch maanbanaan, het hoofdingrediënt van lulkoek… 🙂

Speak Your Mind

*