20 juni 2024

Prachtige ‘multimessenger’ infografieken van kilonova GW170817

Credit: LIGO DCC

Sinds de bekendmaking van de waarneming van de kilonova die in NGC 4993 in het sterrenbeeld Hydra de zwaartekrachtsgolf GW170817 veroorzaakte en daarmee een enorme hoeveelheid goud en platinum de ruimte in spuugde verschijnt er een hausse aan prachtige infografieken. De waarneming is door meer dan 70 instrumenten op aarde en in de ruimte gedaan en dat zorgt er zeer terecht voor dat dit een prachtig voorbeeld is van een multimessenger ontdekking, zoals ze dat noemen. Hierboven en beneden enkele van die grafieken die sinds 16.00 uur verschenen. Mochten jullie nog meer multimessenger-juweeltjes tegenkomen, laat het even weten. Dubbelklikken om te verligoïseren.

Credit: LIGO DCC

[Naschrift 17 oktober 16:45 uur] Ik kwam deze infografiek nog tegen, ook erg interessant.

Credit: LIGO DCC

Share

Comments

 1. Ik heb er zelf nog even een GW170817 Factsheet aan toegevoegd.

 2. Arie, waar kwam dat mooie blauwe grafiekje van de hubbleconstante vandaan uit dat sirene stukje wat je schielijk van je site hebt verdonkeremaant?

 3. Ill Matilled as TB BB FS zegt

  “radius of a 1.4M¤ NS – likely less than 14km”

  Dat is dus gemiddeld 550.000 keer de aarde aan massa per binary member samengeperst tot een bal met een straal van amper 14km. Oftewel de definitie van ‘compact’. Een samensmelting van twee zulke ultracompacte objecten geeft aan uitgestraalde GW energie
  iets minder dan 0,025M¤.c2 wat een goed voorbeeld is van de applicatie van de beroemde formule voor maximale energie omzetting E = mc2. De deviatie in snelheid van de golf propagatie ten opzichte van c is zeer klein wat wijst op consistentie tussen theorie en waarneming. Een facet-oog aan zeventig (70) moderne instrumenten heeft de event gevolgd in een uitgebreide scala aan detectie domeinen.

  “initial astronomer alert latency – 27min”

  De cafeklok voor sterrentuurders loopt een half uurtje achter. Tid zat!

Speak Your Mind

*