28 maart 2024

Actieve komeet op grootste afstand ooit ontdekt

Credit: NASA, ESA, and D. Jewitt (UCLA)

Astronomen hebben een eenzame kosmische zwerver ontdekt, die miljoenen jaren lang in de Oortwolk heeft gezworven en inmiddels het planetenstelsel van de zon is binnen gedrongen. Het gaat om een stoffige sneeuwbal die een restant vormt van de bouwstenen waaruit 4,6 miljard jaar geleden de planeten van het zonnestelsel zijn ontstaan – oftewel, een komeet. De diameter van het object wordt geschat op 19 kilometer.

De komeet in kwestie staat bekend als C/2017 K2 PANSTARRS (K2 voor vrienden). Het object bevindt zich op een afstand van meer dan twee miljard kilometer, tussen de omloopbanen van Saturnus en Uranus. Waarnemingen die verricht zijn door de Hubble-ruimtetelescoop hebben uitgewezen dat K2 actief is – dat betekent dat rondom de komeet een enorme stofwolk is ontstaan (een zogenaamde coma), met een diameter van ruim één miljoen kilometer. Nooit eerder heeft men een actieve komeet op zo’n grote afstand waargenomen.

De temperatuur van K2 bedraagt circa -260 graden Celsius. Dat is schijnbaar voldoende voor het sublimeren (het direct overgaan van ijs naar damp) van vluchtige stoffen zoals zuurstof, stikstof, kooldioxide en koolmonoxide. Volgens sterrenkundigen is het de meest ‘primitieve’ komeet die ooit is waargenomen. Dat komt doordat kometen normaal gesproken ontdekt worden op veel kleinere afstand tot de zon – op dat moment zijn alle vluchtige stoffen al verdampt.

Bron: Hubble Space Telescope

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Maar is er al iets bekend over de baan die de komeet volgt? Hoe dichtbij gaat hij komen? En bestaat er dan een kans dat we ‘m aan de nachtelijke hemel met het blote oog kunnen waarnemen?

    Groet,
    Gert (Enceladus)

    • Ik kwam dit tegen: “It won’t pass perihelion until October of 2023, apparently at distance of 1.7 AU from the sun. This might possibly be a Great Comet… or not. We will just have to wait (and wait, and wait, and wait) and see.” Bron: http://cometchasing.skyhound.com/

      • Enceladus zegt

        Laten we hopen dat het eindelijk eens een spectaculaire komeet wordt. Daar wacht ik al op sinds ik tien jaar oud was, ten tijde van Kohoutek in 1973.

        Groet,
        Gert (Enceladus)

      • Dan blijft hij dus een heel eind buiten de baan van de aarde? Dat lijkt niet veel te gaan beloven, maar natuurlijk is (relatief) ver van de zon niet noodzakelijk ook ver van de aarde. Duimen maar!

  2. Een wetenschappelijk en publiek erg interessante komeet.
    Hij is in het noordelijk halfrond the bewonderen en duur nog wel even afgaande op de hudige gevens dat hij visueel helder genoeg wordt.

    Op deze website zijn de eerste prognoses.
    http://www.aerith.net/comet/catalog/2017K2/2017K2.html

    Bij een komeet kan zeker veranderen en bij deze is de mogelijkheid nog meer onzeker.

    Als het een oudje is kan deze zeker wel een stuk helderder worden

    • Die ‘eerste prognoses’ gaan tot magnitude 6, als ik dat goed lees? Dat lijkt me nogal matig voor ‘spektakel’…

      • Enceladus zegt

        We kennen de sterkte van jouw brillenglazen niet, dus voor ons lastig te zeggen of je dat al dan niet goed leest.

        Groet,
        Gert (Enceladus)

        • Good point! (Als ik het goed gelezen heb, tenminste.)

          Intussen blijf ik wel hopen op ‘spektakel’, prognoses of niet. Kohoutek (vage herinnering), Halley (dé Halley, hoewel zwak zichtbaar), Hyakutake & Hale-Bopp (tijdje samen, en spectaculair) …, het smaakt altijd naar meer (zoals de zonsverduistering van 1999 …)! Alle beelden, plaatjes, verhalen etc. kunnen nog zo boeiend zijn, er gaat niets boven the real thing. Met je eigen ogen zien hoe ongelooflijk wonderlijk de wereld is … (Het verklaart misschien ook mijn ongeduld als er iets nieuws te zien is dat men niet binnen de kortste keren laat zien.)

Speak Your Mind

*