26 februari 2024

‘Enkeltje Mars’: laat kinderen denken en dromen van de Rode Planeet.


Niet alleen geleerden of astronomen zijn met Mars bezig. Het houdt schrijvers, filosofen, en ook film- en theatermakers al sinds jaar en dag aan het denken over hoe het leven er ‘daar’ uit zou zien. Theatermakers van Het Filiaal voeren dit najaar de productie ‘Enkeltje Mars’ op met gebruik van nieuwe typen theatermedia en muziek.

Enkeltje Mars Bron; Het Filiaal

De theaterproductie ‘Enkeltje Mars’ van Het Filiaal laat kinderen denken en dromen over de Rode Planeet. Niet alleen kinderen, het is ‘familietheater’ ook volwassenen zijn uiteraard van harte welkom. De eerste Mars=astronaut loopt waarschijnlijk nu al op aarde rond, stellen de makers en daarom zijn ze er ook mee aan de slag gegaan. In 2024 gaat SpaceX met een bemande reis naar Mars en NASA volgt, als alles volgens plan verloopt in 2033. De regisseur van het familietheater, Monique Corvers sprak met Astrobiologe Inge Loes ten Kate uit Utrecht om meer te weten te komen over de barre omstandigheden op Mars.

Onder de rode oppervlakte kleurt de Marsaarde blauwgrijs en er waaien ‘global storms’. De ‘captain’ in het stuk houdt via videoblogs contact met de aarde vanuit hun compound. Bijzonder in dit ‘objecttheater’ dat het een beetje theater en speelfilm ineen is. De acteurs filmden zichzelf en projecteerden de beelden op een groot scherm en maakte zo bijvoorbeeld de gewichtloosheid visueel. Nieuwe media versterken de verbeeldingskracht maar ook bijzonder is de muziek. De Hongaarse componist Gábor Tarján componeerde om de band met de aarde te benadrukken stukken waarbij hij speelt op organische materialen als slakkenhuizen en cactusnaalden.

Kortom een herfstexcursie onder het rode bladerdak van het bos of een heuse Mars-ervaring naar het rode Marsstof. Of misschien wel beide… Het kan dit najaar op 22/10 aanstaande in in Leidsche Rijn bij het Podium Hoge Woerd theater en wordt aangevuld met programma’s in de sterrenwacht Sonnenborgh die een ‘astronauttraining’ en een ‘Marsexperience’ verzorgd op de aanstaande culturele zondagen. Bron: AD,  www.hetfiliaal.nl, met teaser.

 

 

Share

Comments

  1. Wybren de Jong zegt

    Het stimuleren van de verbeeldingskracht van kinderen is altijd goed, maar laten we ze vooral vertellen dat het nu nog te vroeg is om mensen naar Mars te sturen. We moeten eerst goed gesteriliseerde robots sturen die grondig onderzoek doen naar sporen van leven op Mars. Mensen brengen veel te veel microben mee en daardoor zou het nooit meer eenduidig bewezen kunnen worden of er ooit leven is geweest op Mars.

Speak Your Mind

*