25 februari 2024

Ook op een “koude en droge” planeet Mars is stromend water mogelijk

Credit: NASA/JPL-Caltech/Arizona State University

Mars geeft nogal gemengde signalen af met betrekking tot het vroegere klimaat op de Rode Planeet. De aanwezigheid van stroomgeulen en opgedroogde kratermeren laten duidelijk zien dat ooit volop vloeibaar water aan het oppervlak van de planeet gestroomd moet hebben. Klimatologische modellen hebben echter uitgewezen dat de jonge planeet Mars een koud en droog klimaat gehad moet hebben.

Nu heeft een recente studie, waarbij gebruik is gemaakt van geavanceerde computermodellen, beide ‘signalen’ in overeenstemming met elkaar gebracht. Zelfs als Mars vooral bevroren is geweest, zou de temperatuur ‘s zomers voldoende boven nul kunnen komen om een beetje smeltwater te creëren. Aangezien Mars destijds een dikkere dampkring heeft gehad dan tegenwoordig, zal dit smeltwater niet direct gesublimeerd zijn. Het gaat om slechts een beetje smeltwater per jaar, maar dat blijkt in de loop van de eonen voldoende te zijn om de waargenomen stroomgeulen, valleien en opgedroogde delta’s te veroorzaken.

Volgens de onderzoekers zou deze situatie vergelijkbaar zijn geweest met de zogenaamde ‘droge valleien’ op Antarctica. Ondanks een gemiddelde jaartemperatuur van ver beneden het vriespunt, kunnen hier ‘s zomers meertjes en beekjes ontstaan. Het begint er steeds meer op te lijken dat Mars nooit “warm en nat” is geweest. Dat is slecht nieuws voor de kansen op buitenaards leven op de Rode Planeet.

Bron: Brown University

Share

Comments

  1. dikkere dampkring?

    • Avatar foto Olaf van Kooten zegt

      Het gaat om de jonge planeet Mars, en destijds had de planeet een dikkere dampkring dan tegenwoordig.

      Ik heb het in ieder geval aangepast, om verwarring te voorkomen 😉

Speak Your Mind

*