Site pictogram Astroblogs

Binnen 100 jaar zou een krachtige zonnevlam onze technologie om zeep kunnen helpen

Credit: NASA/SDO

De zon zou de komende eeuw grote problemen kunnen veroorzaken. Als we getroffen worden door een enorme zonnevlam van hetzelfde kaliber als degene die 150 jaar geleden heeft plaatsgehad, dan zou op wereldwijde schaal de elektriciteit uitvallen, satellieten doorbranden en het internet verdwijnen. De kans dat dit binnen honderd jaar gebeurd is vrij groot, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Daarnaast is gebleken dat de aarde iedere 20 miljoen jaar getroffen zal worden door een veel grotere supervlam, met voldoende energie om de ozonlaag helemaal af te breken. Een massale uitsterving zou dan het gevolg kunnen zijn. Gelukkig is de kans dat zo’n supervlam de komende honderd jaar zal toeslaan heel klein. Echter, op kortere termijn zou een minder intense supervlam nog altijd voor grote problemen kunnen zorgen.

In 1859 werd de aarde getroffen door een krachtige zonnestorm, waarbij wereldwijd de telegraafnetwerken om zeep geholpen werden. Er zijn zelfs gevallen bekend van telegraaf-bedieners die een enorme elektrische schok te verwerken kregen. Gelukkig was er destijds weinig elektronische technologie, zodat de uiteindelijk schade beperkt bleef.

Maar als een vergelijkbare zonnevlam morgen zou plaatsvinden, dan zullen de gevolgen niet te overzien zijn. De totale schade zou gemakkelijk kunnen oplopen tot biljoenen dollars of euro’s. Alle elektriciteitsnetwerken zullen uitvallen, alle computers kappen ermee, alle koelsystemen van kernreactors zullen dienst weigeren….kortom, er zal héél veel mis kunnen gaan.

Desondanks lijken regeringen en wetenschappelijke instituten het gevaar niet goed te onderkennen. De mogelijke inslag van een ruimteprojectiel (zoals een komeet) krijgt alle aandacht, terwijl een krachtige zonnevlam even schadelijk zou kunnen zijn.

Gelukkig zijn de betrokken onderzoekers met een oplossing gekomen – een enorme lus maken van een geleidende draad en deze tussen de aarde en de zon positioneren. De lus zal dan als magnetisch schild werken en de zonnevlam afbuigen. De totale kosten van dit project zouden 100 miljard euro bedragen. Ik acht de kans bijzonder klein dat iemand dit de komende eeuw zal willen of kunnen betalen 😉

Bron: New Scientist

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten