9 december 2023

31 oktober is Halloween en…. Dark Matter Day!

Credit: Dark Matter Day

Dat het vandaag 31 oktober Halloween is zullen de meeste mensen wel weten, het verschijnsel dat oorspronkelijk vooral in Anglicaanse landen werd gevierd, is nu ook in Nederland echt goed doorgebroken. Maar het is vandaag nog iets: Dark Matter Day! Yep, de dag van de donkere materie, het mysterieuze goedje dat 85% van alle massa in het heelal vormt en 26,8% van alle massa + energie. Dat het uitgerekend op de dag van Halloween ook Dark Matter Day is zal geen toeval zijn: beiden hebben te maken met duisternis, met het mysterieuze, het verborgene. De Astrophoto of the Day (APOD) van vandaag was niet toevallig deze foto, een simulatie van donkere materie, de filamenten die het geraamte vormen van alle grootschalige structuren in het heelal:

Credit: Tom Abel & Ralf Kaehler (KIPAC, SLAC), AMNH

Oh ja, tijdens Halloween kloppen de kinderen aan de deur en spelen ze ’trick or treat’. Wie klopte er exact 500 jaar geleden ook aan de deur? Aha, dat was Maarten Luther, die aanklopte bij de Allerheiligenkerk in Wittenberg en daar z’n stellingen tegen de deur timmerde – de hervorming inluidende. Een gedenkwaardige dag dus vandaag!
Als afsluiting hiervan nog een video over de donkere kant van ons heelal, de kant van de donkere materie, waar dagelijks duizenden wetenschappers naar op zoek zijn.

Share

Comments

 1. Hebben Protonen (Waterstof-kernen) eigenlijk wel een interactie met fotonen?

  En hoe zit dat met bv Neutronen? [ Neutronen zouden in vacuüm vervallen tot Waterstof-atomen, maar zou men dat kunnen detecteren?

  Groet, Paul

 2. Ja hoor, protonen en fotonen reageren op elkaar. Zie bijvoorbeeld https://www.quora.com/How-do-a-photon-and-a-proton-interact Maar ehhhh…. wat is de connectie met donkere materie?

  • Als er geen interactie zou zijn, is het een geschikte DM-kandidaat. 😉

   [ Bij mij leeft het misverstand dat fotonen vooral interactie hebben met electronen ( en de electronenschil) van een atoom. En als er slechts protonen en/of neutronen in een bepaald gebied zouden zijn, zou je volgens mijn foutieve indruk dus geen ‘verklikkers’ hebben voor die deeltjes…. Maar wel Zwaartekrachtsinvloeden. Net als DM… ]

   Bedankt voor de link. 😉
   Groet, Paul

   NB men heeft al veel mogelijke DM-kandidaten voor gesteld, en naar mijn idee al net zoveel kandidaten afgeserveerd. Zijn er op het moment nog ‘redelijke kandidaten?

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d