11 oktober 2024

`Oumuamua en SETI

Artist’s impression van de interstellaire planetoïde `Oumuamua. Credit: ESO / M. Kornmesser.

Sinds m’n blog gisteren over `Oumuamua, de eerste interstellaire bezoeker aan ons zonnestelsel, die door z’n zeer opvallende lengte-breedteverhouding (10:1) een unieke verschijning vormt, regent het reacties, die de mogelijkheid open houden dat hier wellicht sprake is van een buitenaards ruimteschip. Met die tak van wetenschap houdt SETI zich bezig, de search for extraterrestrial intelligence, en in dit verband is het goed er op te wijzen dat de SETI-sterrenkundigen hun ogen inderdaad op ‘Oumuamoua hebben gericht, te weten de Allen Telescope Array en het Breakthrough Listen van de Green Bank Telescope, beiden in de VS. In een blog voor Centauri Dreams schrijft James Bedford dat hij contact heeft gehad met de welbekende SETI-deskundigen Jill Tarter en Andrew Siemion en daaruit blijkt dat de nodige instrumenten dit hemelobject inmiddels in de gaten houden, zoekend in het frekwentiebereik 1.1-1.9 GHz.

Besides astronomical observations of this unique object, there is also this remote possibility: That this interloper is an interstellar survey probe, having perhaps dropped down to interplanetary-scale velocities in order to take data during its transit of our solar system, before going on to another star.

James Bedford (President of Microwave Sciences in Lafayette, California).

Nee, tot de ontvangst van een signaal heeft het nog niet geleid. Mocht dat wel het geval zijn dan houd ik jullie instantaan op de hoogte. Bron: Centauri Dreams.

Share

Comments

  1. En gelijk hebben ze…je weet maar nooit!

  2. Soms verschijnen redelijk scherpe radar beelden van passerende ruimterotsen. Waarom is het in dit geval niet geprobeerd of niet gelukt om zoiets te doen?

    • Daar staat ‘ie te ver weg voor. Die radarbeelden lukt alleen met objecten redelijk dicht bij de aarde.

    • Wouter, opnames door de LT (Liverpool Telescope), GIF bestandje van Alan Fitzsimmons, heb ik bewerkt in een video door inzoomen, vertragen en aanpassing met whitebalance-amount of correction. Helaas kan ik er niet meer van maken Monique Shrugging: Light Skin Tone on EmojiOne 3.1

      Als je het nog trager wilt zien dan kun je dat doen door rechtsonder het YouTube-filmpje op het instellingenwieltje te klikken (linker icoontje) en vervolgens een vertraging naar keuze te kiezen.

      Bron: http://telescope.livjm.ac.uk/News/

  3. Doet me denken aan Eon van Greg Bear….

  4. Harry Keizer zegt

    Zeer interessant. Echter begrijp ik niet waarom ATA en GreenBank in een zo smal spectrum zoeken. Beide radio-telescopen kunnen een veel hogere frequentie aan. 1.1-1.9GHz is relatief behoorlijk ‘laag frequent’.

Speak Your Mind

*