9 december 2023

DWDD University presenteert vrijdagavond: ‘Symmetrie’ door Robbert Dijkgraaf

DWDD University presenteert: ‘Symmetrie’ door Robbert Dijkgraaf. Foto: Wiebke Wilting

Voor de zevende keer neemt professor Dijkgraaf ons mee naar de wereld van de wis- en natuurkunde. In een live college legt hij ons dit keer één van de belangrijkste principes uit over de wereld waarin we leven: symmetrie. Vanaf het Westergasterrein in Amsterdam richt Dijkgraaf zich tot het 1100 mensen tellend publiek in De Gashouder en de kijkers thuis. DWDD University presenteert: Symmetrie is vrijdag 24 november te zien bij BNNVARA op NPO1. Dijkgraaf geparafraseerd: “We houden van symmetrie, we zien het in ons dagelijks leven overal om ons heen. In de eerste plaats in de wiskunde, maar ook in de natuur, kunst, architectuur, in de muziek. We houden van de schoonheid, rust en kracht die van symmetrie uit gaat. Maar het is ook een essentieel principe in de natuurkunde, dat altijd zal gelden.” Aan de hand van de meest alledaagse objecten en voorbeelden laat hij ons zien dat de natuur op een meesterlijke manier is opgebouwd: symmetrisch. En dat de natuur vervolgens wiskundigen, natuurkundigen, maar ook schilders, regisseurs en zelfs casino’s heeft geïnspireerd.‘Symmetrie’ is het zevende college van Robbert Dijkgraaf die sinds 1 juli 2012 directeur van het vooraanstaande Institute for Advanced Study in Princeton is.

Naar zijn colleges over de Oerknal, Het Allerkleinste, Albert Einstein, Het Oneindige en Zwarte Gaten, keken elk jaar meer dan één miljoen mensen. Bekijk hier alle eerdere colleges van Robbert Dijkgraaf. Bron: DWDD.

Share

Comments

 1. Dus toch maar snel op zoek naar het tweede anti-heelal waar anti-materie overheerst?
  We gaan het zien…

 2. Dolf Becx zegt

  Robert stelt in zijn symmetrie college, dat in Europa alleen het Verenigd Koninkrijk en Ierlad nog links rijden. Echter, op Cyprus wordt ook links gereden en is verbonden met de EU.

 3. Bij l en d aminozuren zijn het niet de moleculen die draaien…. het is een verdraaiing van het polarisatievlak., Nasr links of naar rechts. Dat is toch echt iets anders.

 4. P.m. van dijk zegt

  Ik heb nog een vraag aan Robbert dijkgraaf. Als de meeste deeltjes in je lichaam rechts draaien, maar ze zouden ineens bijv., In een gezond lichaam, de andere kant op draaien, kan dat een oorzaak zijn van kanker? En kunnen ze ineens of langzaam aan, een andere kant opdraaien op bepaalde plekken in je lichaam? Gr. Paola

  • Deeltjes draaien niet als een tol links- of rechtsom.
   Ze kunnen daarom ook niet plotseling (of langzaam aan) een andere kant op gaan draaien/tollen.

   De spraakverwarring heeft te maken met gepolariseerd licht ( Zoek info over polaroidbril) dat door een buisje wordt geleid, waarin zich deze stoffen bevinden. Dat gepolariseerde licht wordt iets (afhankelijk van concentratie en lengte van het buisje) links- of rechtsom verdraaid.

   In ons lichaam worden allerlei suikers en eiwitten gefabriceerd. Die zijn altijd slechts van 1 type (L of R ) omdat ze via enzymen worden gemaakt, die zelf ook L of R zijn. Dat wordt gewaarborgd door ons DNA.

   – – – –
   Van kankers weer ik niet veel.
   Ik heb wel eens gehoord dat die kunnen ontstaan door beschadigingen in ons DNA.
   Maar ik denk niet dat daardoor Links of Rechts gevoeligheid van die lichaamssuikers/-eiwitten andersom ligt.

   Groet, Paul

 5. Symmetrie, ik heb er wat mee Monique What!

 6. Han de Ruiter zegt

  Na 46.30 min is Dijkgraaf in zijn verhaal nogal incompleet. Hij noemde de Joodse vrouw die voor WO-II (overigens niet als enige) zei dat symmetrieën onze natuurkundige wetten bepalen, of althans ‘shapen’. Dat was te weinig.
  Hij had erbij moeten zeggen dat de door hem genoemde ‘Atlas of finite groups’ (1983) vanuit een puur wiskundige analyse de massa’s van bepaalde elementaire deeltjes (hadronen) precies voorspelt.

  Voor mij de meest verrassende en ook wondermooie ontdekking in mijn studie fysica. Daarvoor hoefde ik niet tot 1983 te wachten. Ik leerde het al bij Martin Veltman in 1971.

 7. Jurgen Kobierczynski zegt

  Wie is Henk??

  “Het is verdomme…het is Henk!” bij de kijkersvragen nadien 2de minuut.

 8. Martijn du Pre zegt

  Nou dat viel eigenlijk best mee.
  Hij noemt in ieder geval PHI, de platonische lichamen (heel kort) en de FonoGraaf (Zandkorrels op plaat).

  Interessant is natuurlijk wat hij niet noemt en dat is heel veel.
  (bijvoorbeeld: seed, flower en fruit of life en metatrons cube en de relatie tussen PHI en het pentagram om maar wat te noemen)

  De deuren naar esotherische kennis staan wagenwijd open in zijn verhaal, maar hij gaat er niet doorheen en noemt ze ook niet eens.
  (maar goed esotherie is per definitie ook bedoeld voor een kleine groep ingewijden, maar Robbert weet meer, dat weet ik zeker en hij maakt dus naar mijn idee bewust de keuze niet te delen en daarmee toch weer verwarring te zaaien)

  Ik dacht nog is deze uitzending misschien een primer voor het openbaar maken van de verborgen eeuwige wijsheid maar dat zal wel niet.

  Toch weer bagatelliseren van de ouden en hun kennis, maar goed het is al heel wat: dat de voorbeelden van de nautilus schelp, de architectuur van Griekse tempels en het door midden snijden van fruit en de Phi spiraal in de zonnebloem, in een serieus daglicht worden gepresenteerd.

  Op internet zijn er ook vele pogingen om ook die voorbeelden te debunken, maar dat mag dus inmiddels een achterhoede gevecht genoemd worden. Dat is mooi.

  Ga zo door Dijkgraaf, toon nog wat meer lef en misschien ga ik je wel weer een beetje aardig vinden!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d