29 maart 2024

We verliezen de nacht door LED-verlichting

Lichtvervuiling in Europa. Credit: NASA.

De nacht wordt wereldwijd steeds lichter. Tussen 2012 en 2016 is lichtvervuiling toegenomen met 2,2 procent per jaar, schrijven internationale onderzoekers in Science Advances., op basis van metingen met de Suomi NPP satelliet. Ze wijten dit aan het uitbannen van de gloeilamp en de overstap op ledlampen om energie te besparen. De lichtere nachten hebben volgens de onderzoekers negatieve gevolgen voor flora, fauna en het welzijn van mensen.

Toename welvaart

Leds stoten niet meer licht uit, maar ze worden op steeds meer plekken in de wereld gekocht. Met name in Afrika, Zuid-Amerika en Azië is een stijging. Dat komt doordat de welvaart in die landen toeneemt en de ledlampen relatief goedkoop zijn. De onderzoekers verwachten zelfs dat het toenemende gebruik van ledverlichting de energiebesparing door ledlampen uiteindelijk tenietdoet.

Volgens onderzoeker Christopher Kyba leidden de verlichte nachten tot drie grote problemen. Het brengt het dag- en nachtritme van dieren in de war, de groei van planten en het kost veel geld. “Alle buitenlampen ter wereld samen kosten zo tussen de 50 en 150 miljard euro per jaar.” Oplossingen om lichtvervuiling tegen te gaan zijn niet gemakkelijk, zegt hij tegen de NOS. Kyba noemt betere verlichting als oplossing. Hij bedoelt verlichting die minder naar boven schijnt. “Maar eigenlijk is er geen goed antwoord”, zegt hij. “Ons onderzoek laat zien dat er meer en meer licht bijkomt. Ik denk dat energiebelasting of CO2-belasting de beste manier is om lichtvervuiling aan te pakken.”

De Suomi-NPP satelliet, waarmee de lichtvervuiling is gemeten. Credit: NASA

Niet overal ter wereld is het “verlies van nacht” even merkbaar. In sommige landen, zoals Jemen en Syrië, nam de hoeveelheid licht door oorlogen juist af. In verschillende westerse landen bleef de lichtvervuiling gelijk. Dat was zo in onder andere Italië, Nederland, Spanje en de Verenigde Staten. Ruim een jaar geleden publiceerden dezelfde onderzoekers ook al over lichtvervuiling. Destijds schreven ze al dat een derde van de mensheid de Melkweg niet kan zien. Dat geldt bijvoorbeeld voor 60 procent van de Europeanen, waaronder bijna alle Nederlanders. Bron: NOS.

Share

Comments

  1. De onvolledige gedachte. We zijn veel meer dan alleen maar de nacht aan het verliezen. We zijn steeds maar met meer. En daar moet werk voor gevonden worden. En dit kan alleen maar door meer te produceren. En de maximale grens hiervan die aarde nog kan dragen is nu al zeer ver overschreden. We zijn onze planeet aan het verliezen.

  2. The Black Marble – Earth at Night (NASA)

Speak Your Mind

*