16 april 2024

China’s ruimtestation Tiangong-1 valt vermoedelijk begin 2018 terug naar de aarde

De Tiangon-1. Credit: CMSE

Het op 29 september 2011 met een Lange Mars 2F/G raket gelanceerde Chinese ruimtestation Tiangong-1 zal volgens de laatste berichten vermoedelijk begin 2018 terugvallen naar de aarde. Sinds 21 maart 2016 zijn de Chinezen de controle kwijt over het 8,5 ton wegende ruimtestation – september 2016 werd het officieel bevestigd – en sindsdien is ‘ie langzaam bezig om te dalen (zie afbeelding hieronder). De laatste voorspelling is dat ‘ie ergens tussen eind februari en laat april 2018 in de dampkring van de aarde zal komen en dat ‘ie dan grotendeels zal verbranden, veroorzaakt door de wrijving met de dampkring, waarbij de temperatuur tot meer dan 1.650 graden kan stijgen. De verwachting is dat niet alles zal verbranden, maar dat de grote delen ervan (mogelijk tot 1000 kg) de tocht door de dampkring zullen overleven en op aarde terecht zullen komen. Het is niet bekend waar dat zal gebeuren, maar gezien de land-water verhouding op aarde is de kans groot dat het ergens in de oceaan zal terechtkomen. Op basis van de baan is wel bekend dat het tussen de 43° Noorderbreedte en 43° Zuiderbreedte zal gebeuren – Nederland ligt buiten schot, pfffeeewwww….

In 2012 en 2013 werd de Tiangon-1 bemand door Chineze astronauten, of beter gezegd taikonauten, zoals ze daar worden genoemd. De Shenzhou 9 capsule koppelde op 18 juni 2012 aan met een bemanning van drie astronauten, waaronder de eerste vrouwelijke Chinese astronaut, Liu Yang. Op 11 juni 2013 vertrok de Shenzhou 10 met drie astronauten naar Tiangong 1 voor een 15-daagse missie. Voor degenen die de Tiangong-1 live willen zien: dat kan! Net als het ISS komt ‘ie met regelmaat ook over Nederland. Hij is niet zo helder als het ISS, omdat ‘ie veel minder groot is. Check op Heavens Above de doorkomsttijden – hieronder enkele voor de komende dagen.

Bron: Aerospace.

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  “Op basis van de baan is wel bekend dat het tussen de 43° Noorderbreedte en 43° Zuiderbreedte zal gebeuren – Nederland ligt buiten schot, pfffeeewwww….”

  Het heeft toch wel iets rechtvaardigs dat China zelf voor zo’n 90 procent binnen dat gebied ligt.

  Groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Als ze er mensen naar toe kunnen sturen, waarom dan geen raket booster om hem weer op hoogte te krijgen?
  Zijn ze het hijsoog vergeten?

Speak Your Mind

*