22 april 2024

“Mad” Mike Hughes wil met z’n zelfgebouwde raket bewijzen dat de aarde plat is

Vandaag gaat de 61-jarige chauffeur “Mad” Mike Hughes proberen om met een zelfgebouwde ‘stoomraket’ bij een snelheid van 800 km per uur 550 meter hoog te komen boven de Mojave woestijn in Caifornië en om daarmee een begin te maken om te bewijzen dat de aarde niet rond is, maar zo plat als een pannenkoek. De bouw van die raket in z’n schuur heeft Hughes $ 20.000 gekost, voor een deel gesponsord door de Research Flat Earth groep. Met zo’n hoogte zal je de bolvorm van de aarde niet kunnen zien of ontkrachten, maar als de vlucht slaagt wil Hughes verder bouwen aan een nieuwe raket, die maar liefst 109 km hoog komt. Die raket, een “rockoon” genaamd, willen ze vanuit een met gas gevulde ballon laten lanceren. En die moet dan wèl kunnen bewijzen dat de aarde plat is. Mmmm, mochten Hughes en z’n aanhangers ooit ‘bewijzen’ dat de aarde inderdaad plat is, dan zullen ze toch menig bewijs voor het tegenovergestelde, namelijk dat ‘ie bolvormig is, moeten zien te ontkrachten. Zoals deze vijf simpele argumenten:

 1. Als de aarde echt plat is dan zouden maansverduisteringen, waarvan we de donkere schaduw van de aarde altijd als cirkelvormig op de maan zien, alleen voor kunnen komen midden in de nacht (zie de afbeelding hieronder). Zou de aarde plat zijn, dan zou de schaduw ook anders moeten zijn. De praktijk is echter dat ze ook begin van de avond en tegen de ochtend zichtbaar zijn en dat de schaduw altijd rond is. Hoe kan dat?

  Credit afbeelding: Randy Russell

 2. Het is bij ons nu herfst en in bijvoorbeeld Australië op het zuidelijk halfrond lente. De seizoenen op het noordelijk en zuidelijk halfrond zijn dus altijd verschillend. Ligt alles op één kant van de platte aarde dan zou dat niet kunnen, dan zouden alle seizoenen gelijk moeten zijn voor de continenten. Hoe kan dat?
 3. Ik kan hier in Nederland de sterren van het noordelijk halfrond zien, zoals de Poolster en de sterren van de Grote Beer. Woon je in Australië dan zie je (deels) andere sterren, daar zijn de poolster en sterren van de Grote Beer niet te zien. Bij een platte aarde zouden alle sterren voor iedereen gelijk moeten zijn. Hoe kan dat?
 4.  Vanaf de top van de berg Mauna Kea op Hawaï zou je bij een platte aarde op een heldere dag de berg Kawaikini moeten kunnen zien, op 487 km afstand gelegen. Bij een bolvormige aarde zou de grens daarvoor liggen bij 375 km. Is de Kawaikini te zien vanaf de Mauna Kea? Nee, niet te zien. Hoe kan dat?
 5. En tenslotte het laatste argument: de tijden van zonsopkomst en zonsondergang. Die verschillen per stad. Als vanavond de zon hier onder zou gaan en ik zou iemand op dat moment in China bellen, dan zou die géén zonsondergang zien. Bij een platte aarde zouden die tijden voor alle steden gelijk moeten zijn. Hoe kan dat?

“Mad” Mike Hughes, je hebt wat uit te leggen. Veel succes met je lancering vandaag! Oh ja, hij schijnt ook nog gouverneur van Californië te willen worden. Enceladus, bedankt voor de tip. 😀 Bron: AP News + Starts with a Bang.

Share

Comments

 1. Ik kan 800 km/u en 550 m hoogte niet rijmen. Dat wordt een hele rare vlucht.

 2. Zinloos, een vliegtuig komt nog hoger…kan hij dat geld niet beter besteden aan een vliegtuig? Wat een domme kerel…en buiten een beetje levensmoe..

 3. Quote : “Mmmm, mochten Hughes en z’n aanhangers ooit ‘bewijzen’ dat de aarde inderdaad plat is, dan zullen ze toch menig bewijs voor het tegenovergestelde, namelijk dat ‘ie bolvormig is, moeten zien te ontkrachten.”

  Sorry maar dat is niet waar.
  Zij hoeven slechts een foto** aan te leveren waarop heel de nu bekende wereld staat afgebeeld, want dat is volgens het huidige standpunt onmogelijk : er is altijd wel een werelddeel (c.q. deel van de wereld) aan de achterzijde van de Aardkoot.
  Hoe vervolgens die 5 punten die je noemt, passen in het “vernieuwde wereldbeeld”, is niet voor de platlanders om uit te zoeken. 😀

  Maar laten we maar “hopen” dat het hen niet lukt… ‘Ik heb nl. net een nieuwe globe gekocht.’ 😉

  Groet, Paul

  .
  ** een originele foto waarvan duidelijk is dat er niet mee gerommeld is. 😉

 4. Het is allemaal aandachttrekkerij. Op die manier wordt het weer opgepikt en the flat Earth society is weer onder de aandacht gebracht.

  Ik was er al klaar mee met die flauwekul. Die vent gaat dat echt niet doen hoor Monique Shaking Head NO

  In dat YouTube-filmpje zie of hoor ik die man niet.
  Zweven in een luxe capsule langs de rand van de ruimte.

  http://www.astroblogs.nl/2015/10/28/zweven-een-luxe-capsule-langs-de-rand-van-de-ruimte/

 5. Enceladus zegt
 6. Enceladus zegt

  Verder heb ik veel bewondering voor je, Arie, dat je nog steeds met argumenten aankomt als het om dit onderwerp gaat. Het is namelijk zeer kenmerkend voor Flat Earth-sekteleden dat ze wereldwijd astronomie-fora vervuilen met hun onzin, maar nooit ingaan op keiharde argumenten die onomstotelijk hun ongelijk bevestigen.

  Persoonlijk ga ik niet meer in discussie met dit soort mensen. Ze zijn simpelweg te dom. Overigens ben ik erg blij dat nu.jij (van nu.nl) niet meer bestaat. Scheelt ook een hoop van dat soort gasten hier bij Astroblogs.

  Groet,
  Gert (Enceladus)

 7. Als ik zijn parachute zie dan denk ik dat hij vooral de evolutietheorie gaat bewijzen ipv de platte-aarde theorie.

 8. Enceladus zegt
  • Zo links en rechts zie ik wel wat raakvlakken met Star Trek First Cotact 🙂

   Maar ik vrees dat de Vulcan’s zo plat zijn als een dubbeltje 🙂

  • Bedankt voor de link. Dit was nog maar de testvlucht voor de ‘echte’ vlucht met die ‘rakon’, waarmee hij wil bewijzen dat de aarde plat is. Wordt vervolgd…. als hij het nog aandurft.

Speak Your Mind

*