20 april 2024

Zondag 3 december is weer een supermaan, de eerste én laatste van 2017

Credit: StaffsBadger / Pixabay

Komende zondag 3 december om 16.47 uur is het Volle Maan, het moment dat de maan in z’n baan om de aarde recht tegenover de zon staat en hij vol beschenen wordt. De volgende dag, maandag om 09.45 uur om precies te zijn, bereikt de maan z’n perigeum, het punt in zijn ellipsvormige baan dat het dichtst bij de aarde ligt. Gemiddeld staat de maan 382.900 km van ons vandaan, maar die maandagochtend is het 357.492 km. Als de Volle Maan en het perigeum dicht bij elkaar liggen spreken we van een supermaan. Dat is geen officiële astronomische term. Ze werd in 1979 bedacht door de astroloog Richard Nolle, die een supermaan definieerde als “een nieuwe of volle maan die zich voordoet tijdens zijn dichtste (of binnen 90% van zijn dichtste) nadering tot de aarde in een gegeven baan (perigeum)“. Door dat perigeum lijkt de Volle maan tot wel 14% groter en 30% helderder dan bij een gewone Volle Maan. Enkele weken later maakt de maan het omgekeerde mee: op 19 december staat ‘ie in zijn apogeum, het punt in zijn baan het verst van de aarde verwijderd. Afstand aarde-maan is dan 406.603 km, da’s 48.110 km verder weg dan op 4 december.

Credit: Timeanddate.com

Mocht zo’n apogeum samenvallen met een Volle Maan, dan spreekt men van een micromaan. Komende supermaan is de eerste, maar ook gelijk de laatste in 2017 – vorig jaar hadden we er maar liefst drie. Bron: Space.com + Sterrengids 2017 + Wikipedia.

Share

Comments

  1. Hoi Arie , er zit al bijna 50 jaar in mijn hoofd dat de gemiddelde afstand Aarde – Maan 384-duizend km. en nog wat is ! Ik geef toe, ieder z’n “tic”, dit is de mijne , vandaar deze correctie !

Speak Your Mind

*