25 mei 2024

Levende bacteriën aan buitenzijde ISS aangetroffen – aards of… buitenaards? 

Credit: ESA/NASA/Roscosmos

De Russische kosmonaut Anton Shkaplerov heeft afgelopen maandag tegen persbureau TASS gezegd dat wetenschappers aan de buitenzijde van een Russische module van het internationale ruimtestation ISS levende bacteriën hebben aangetroffen. Shkaplerov zei dat hij en andere kosmonauten tijdens ruimtewandelingen met katoenen wattenstaafjes op diverse plekken van de module monsters hebben genomen. Die wattenstaafjes zijn vervolgens naar laboratoria op aarde gegaan en onderzocht. Uitkomst was zoals gezegd dat men levende bacteriën aantrof.

And now it turns out that somehow these swabs reveal bacteria that were absent during the launch of the ISS module. That is, they have come from outer space and settled along the external surface. They are being studied so far and it seems that they pose no danger.
Anton Shkaplerov tegenover TASS.

De vraag is nu of dit aardse bacteriën zijn of… buitenaards leven – best wel een cruciale vraag. De bacteriën zaten er in ieder geval niet op toen de module van het ISS werd gelanceerd. Het zou om aardse bacteriën kunnen gaan. Eerder was al bekend dat die onder zeer extreme omstandigheden kunnen overleven, zoals de Beerdiertjes en sommige soorten schimmels. Enceladus, bedankt voor je tip! Bron: TASS.

Share

Comments

 1. De aliens komen…. cel voor cel. 🙂

  Dat met ‘vreemde’ cellen vindt , is nog tot daaraantoe, maar kennelijk groeien ze!
  Ook als het Aardse organismen zijn, is dat zorgelijk met het ook op missies naar andere planeten.
  Kennelijk weten we het niet steriel te houden. 🙁

  Groet, Paul

 2. Het lijkt mij vrij eenvoudig om vast te stellen of deze bacteriën van de Aarde komen, althans dat kan men toch gewoon onderzoeken?

  • Ja goede vraag. Ik ben ook erg nieuwsgierig naar de onderzoeksresultaten van die laboratoria.

  • Enceladus zegt

   Het punt is dat het om bacteriën zou kunnen gaan die niet OP aarde voorkomen, maar uitsluitend hoog in onze atmosfeer. Daarmee behoren ze dan nog wel tot het aardse leven, maar kenden wij ze tot voor kort nog niet.

   Maar het zou dus ook om buitenaards leven kunnen gaan dat zich hoog in onze atmosfeer genesteld heeft. Men zal dus moeten uitzoeken (aan de hand van het DNA, neem ik aan) of er verwantschap is met reeds bekende bacteriën.

   Persoonlijk gok ik op een nog niet bekende soort, die wel gewoon aards is. Mocht het evenwel een totaal onbekende soort zijn, die zeer sterk afwijkt van alles wat we tot nu toe kennen aan leven, dan zou dat echt spectaculair nieuws zijn.

   Groet,
   Gert (Enceladus)

 3. Er zwerven vast nog wat aardse bacteriën in een baan om de aarde van verongelukte kosmonauten…
  http://wibnet.nl/heelal/ruimtevaart/jubileum-60-jaar-geleden-vloog-ruimtehond-laika-naar-de-sterren

  • Enceladus zegt

   Dat lijkt me niet: Op 14 april 1958, na 162 dagen in de ruimte, viel Spoetnik 2 terug in de dampkring en verbrandde boven de Caraïbische Zee.

   Groet,
   Gert (Enceladus)

 4. Ik kan mij voorstellen dat de bacteriën al op het wattenstaafje zaten!

  • Ik kan me ook nog wel wat voorstellen,…
   Maar de feiten lijken te zijn dat men :
   – rare ‘bacterie-achtige aangroeisels vond’, die er eerder nog niet zaten.
   – vervolgens met wattenstaafjes monsters heeft genomen.
   – zoals verwacht bacteria aantrof.

   Groet, Paul 😉

 5. Ik zou toch verwachten dat ze steriele wattenstaafjes hebben gebruikt. Als ze zo dom waren om wattenstaafjes te nemen die al vol zaten met bacteriën dan zouden ze zich onsterfelijk belachelijk hebben gemaakt.

Speak Your Mind

*