19 juli 2024

Defensie Nederland lanceert in 2019 zijn eigen satelliet de ‘BRIK II’

Nederland krijgt zijn eerste satelliet, de Brik II, die voor defensie inlichtingen gaat verzamelen. In zijn algemeen dient de satelliet ook tegelijk als experiment om te kijken in hoeverre militair nut van de satelliet ook echt noodzaak zal blijken te zijn.

BRIK II credits; defensie

Aangezien oorlogen meer en meer afhankelijk en uiteindelijk zelfs beslecht worden in het voordeel van de partij met de beste en snelste aanlevering van inlichtingen zal het geen verrassing zijn dat de verwachtingen van de Nederlandse krijgsmacht hooggespannen zijn. De lancering staat gepland voor zomer 2019. De satelliet is uitgerust met een weerstation en een spectrometer en zal naar verwacht 25 jaar dienst doen.

Een flinke baksteen, vandaar de naam Brik II, en een verwijzing naar het allereerste Nederlandse militaire toestel uit 1913, de Brik. De satelliet van nog geen 10 kilo, gefabriceerd door

ISIS, Delft, (Innovative Solutions In Space), draait elke 90 een rondje om de aarde op een hoogte tussen de 600-700 kilometer. Militairen huren nu de capaciteit om inlichtingen in te zien en te beluisteren bij anderen maar straks kunnen ze op de kazerne in Dongen terecht. Met de meegestuurde spectrometer o.a. ook niet geregistreerde objecten, satellieten, van andere hetzij bondgenoten hetzij onbekende of vijandelijke partijen traceren. En verder zijn er nog veel meer toepassingen te bedenken waarvoor de satelliet van nut kan, waaronder telescopen of lasercommunicatie. De satelliet is mede een samenwerking tussen ISIS, NLR, TNO en TUDelft. Bron; AD


Share

Comments

  1. Henk Druiven zegt

    Een prachtige ontwikkeling maar wat ik me wel gelijk afvraag is waarom dit een Nederlandse aangelegenheid is en geen Europese?

  2. Angele van Oosterom zegt

    Hoi Henk, In Ruimtevaart 2/2017 van de NVR, nog niet op de pdf verschenen maar zal binnenkort erop staan, staat een groot artikel ‘Defensie kan niet zonder communicatiesatellieten van Gerard v.d. Haar. Daarin wordt er meer achtergrond belicht hoe de nationale en internationale belangen zich verhouden. Het speelt al heel lang, sinds de jaren ’90, en toen kwamen Europese partijen er niet echt uit qua samenwerking. Bij de Nederlandse Marine werd het Milsatcom opgericht met reikweidte naar alle onderdelen van de krijgsmacht. Over de Europese landsgrenzen heen iets dergelijks, Eumilsatcom maar dit werd geen realiteit, echter op internationaal gebied werd samenwerking met de VS toen (2002) wel aangegaan en speelt voorlopig nog tot 2024. Ik denk dat Brik een leemte opvult om toch voor enige autonomie op dit gebied te zorgen binnen NL. (NVR Ruimtevaart nr. 2 p.7-13)

Speak Your Mind

*