15 juli 2024

Sentinel-5P brengt de luchtvervuiling in kaart: de eerste resultaten

Stikstof dioxide boven West-Europa. Credit: DLR/ESA

De op 13 oktober gelanceerde satelliet Sentinel-5P heeft zijn eerste beelden van luchtvervuiling naar de aarde gestuurd. Hoewel de satelliet momenteel nog klaargemaakt wordt voor gebruik, worden deze eerste resultaten geprezen om hun buitengewoon hoge kwaliteit. Ze tonen aan dat de meest recente Copernicus-satelliet het monitoren van de luchtkwaliteit naar een nieuw niveau brengt. De Sentinel-5P-missie belooft luchtvervuiling in meer detail vast te leggen dan ooit tevoren. En hoewel deze eerste resultaten laten zien hoe geavanceerd het in Nederland ontwikkelde Tropomi-instrument aan boord van de satelliet is, tonen ze ook hoe serieus het probleem van luchtvervuiling is.

Een van deze eerste afbeeldingen toont de hoeveelheid stikstofdioxide die boven Europa zweeft. De hoge concentratie van deze luchtvervuilende stof wordt grotendeels veroorzaakt door verkeer en de verbranding van fossiele brandstoffen in de industrie. De vervuiling is zichtbaar boven een deel van Nederland, het Ruhrgebied in West-Duitsland, de Povlakte in Italië en boven delen van Spanje. Een deel van de eerste gegevens is gebruikt om een wereldkaart van koolmonoxide te creëren. De animatie laat hoge niveaus van luchtvervuiling zien boven delen van Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Sentinel-5P laat ook zien hoeveel vervuiling energiefabrieken in India veroorzaken.

Josef Aschbacher, hoofd van ESA’s aardobservatieprogramma: “Sentinel-5P is de zesde satelliet van het Europese Copernicus-programma, maar de eerste die zich exclusief bezighoudt met het monitoren van onze atmosfeer. Deze eerste afbeeldingen geven een bijzonder beeld van wat ons te wachten staat. Ze zijn niet alleen een belangrijke mijlpaal voor de Sentinel-5P-missie, maar ook een belangrijke mijlpaal voor Europa.” “Data zoals deze zullen de basis worden van de Copernicus Atmosphere Monitoring Service”, vervolgt Aschbacher. “Ze zullen gebruikt worden om voorspellingen te doen en zullen uiteindelijk een waardevol middel zijn om milieubeleid op te baseren.” Het hart van Sentinel-5P bestaat uit het hypergevoelige instrument Tropomi. Dit in Nederland ontwikkelde instrument kan vervuilende stoffen als stikstofdioxide, methaan, koolmonoxide en aërosolen in kaart brengen. Al deze stoffen hebben invloed op de lucht die we inademen en op ons klimaat. Na de lancering van de satelliet onderging Tropomi een gepland ontsmettingsproces. De deur die hem daarbij afgesloten hield van de ruimte is recentelijk geopend. Daarmee zag Tropomi zijn eerste lichtstralen, waarna hij zijn eerste afbeeldingen kon nemen.

Ozon, in kaart gebracht door Sentinel-5P. Credit: DLR/ESA

De eerste resultaten werden onthuld bij het German Aerospace Center van de Duitse ruimtevaartorganisatie DLR. Dat is de plek waar de data van Sentinel-5P wordt verwerkt. De satelliet brengt niet alleen vervuiling in ongekend detail in kaart, maar doet dat ook nog eens iedere dag voor de hele planeet. De missie heeft onder andere de as-spuwende vulkaan Mount Agung op het Indonesische Bali vastgelegd. “Deze eerste afbeeldingen zijn verbazingwekkend, zeker gezien het feit dat de satelliet pas in de eerste fase van zijn werkzame bestaan verkeert”, aldus Stefan Dech, hoofd van DLRs aardobservatiecentrum. “Het Tropomi-instrument belooft ons beelden van vervuiling te laten zien die gedetailleerder zijn dan ooit. En het maakt die belofte zeker waar.” Bron: ESA.

Share

Speak Your Mind

*