28 maart 2024

Tsjongejonge, na 37 jaar doen de motoren van de Voyager 1 het nog gewoon

Credit: NASA

De laatste keer dat de motoren aan boord van NASA’s ruimteverkenner Voyager 1 het deden was in 1980, 37 jaar geleden – de tijd dat er nog geen internet, smartphones en PC’s waren. Deze week gaven technici van NASA’s Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Californië, het commando door aan de 20 miljard km van ons vandaag vliegende Voyager 1 om z’n attitude control thrusters weer eens aan te zetten, de MR-103 voortstuwingsmotoren die bedoeld zijn om baancorrecties uit te voeren, de trajectory correction maneuvers (TCM’s). Laatste keer dat die motoren van Aerojet Rocketdyne werkten: 8 november 1980! Het koste wel wat moeite, want de computer aan boord van de Voyager 1 bevat oeroude software met zogeheten assembler language, die de technici weer onder de knie moesten krijgen om de juiste commando’s door te geven. Maar uiteindelijk lukte dat, de commando’s werden via NASA’s Deep Space Network (DSN) in Goldstone doorgestuurd naar de Voyager 1, waar ze met de lichtsnelheid na een lange reis van maar liefst 19 uur en 35 minuten aankwamen. Het ging dit keer nog maar om 10-milliseconde pulsen voor een test-ontbranding, maar afgelopen woensdag 29 november bleek dat het allemaal goed werkte. In januari willen ze een echte TCM met de Voyager 1 gaan doen. Tevens werken de dames en heren technici er aan om ook voor het zusterschip, de Voyager 2, die in een interstellaire koers ligt, de voortstuwing weer op gang te krijgen. Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Co van Driel zegt

    37 jaar, dat is een tijd geleden. Toen werd onze kelder onder de tuin gegraven en ik was 11 jaar.

    • Ik was toen ook 11…Het lijkt wel een leven geleden..Ik kan me nog herinneren dat ik voor de TV zat en vol ver/bewondering naar de foto’s zat te kijken van deze ruimteverkenners. Met mijn telescoopje toen zag ik niet veel, ik keek dus echt m’n ogen uit…

  2. De motoren voor baancorrecties worden getest en volgendeen maand wil men zelfs echte TCM doorgeven…..

    Heeft men een nieuw doel op het oog? Wil NASA de beide voyagers gebruiken als de ‘New Horizons’ : bezoek aan lokale objecten….?
    Me dunkt dat je geen professionals nog even assembler-taal laat leren ‘for the fun’.

    Groet, Paul

  3. Ik ben benieuwd wat het doel is van deze test. Het lijkt me toch wel een risico dat er iets zodanig mis zou kunnen zijn gegaan dat het contact verloren was geraakt, dus dat doen ze vast niet puur voor de lol.

    Voor sommige toepassingen is assembler nog steeds wel gangbaar hoor. Voor mensen die zich bezighouden met computerveiligheid bijvoorbeeld is het niet vreemd om de code van malware op assembler niveau te gaan bestuderen
    En voor het programmeren van kleine microcontrollers bijvoorbeeld. En ook voor ‘gewone’ software wordt het soms hier en daar gedaan om de hoogst mogelijke snelheid te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan de graphics van spelletjes.

    De gebruikte microprocessor in de voyager zal ook wel een stuk simpeler zijn dan die van vandaag de dag.

  4. Enceladus zegt

    Misschien willen ze Oumuamua op den duur onderscheppen? 😉

    Groet,
    Gert (Enceldus)

  5. Ik kwam dit tegen op RTL nieuws.

    Het is niet de eerste keer dat de NASA koerscorrecties doorstuurt naar de Voyager 1.
    Maar omdat de raketjes om de satelliet op de aarde gericht te houden niet meer werken,
    moest de ruimtevaartorganisatie creatief zijn.
    Daarom gebruikte de wetenschappers de stuurraketten om koerscorrecties te maken.
    Die waren sinds 1980 niet meer gebruikt.

    Ouderwetse degelijkheid 🙂

Speak Your Mind

*