22 april 2024

Debuut-lancering Falcon Heavy januari 2018 zal Tesla Roadster naar Mars sturen! [Update]

Credit: Tesla/SpaceX

Vroeger stond dit soort nieuws op de voorpagina van de technologie- en wetenschapskatern van de krant. Tegenwoordig wordt het via Twitter wereldkundig gemaakt. Met enkele tweets maakte SpaceX-baas Elon Musk gisteren bekend dat de nieuwste raket van SpaceX, de Falcon Heavy, volgende maand z’n eerste lancering zal meemaken en dat ‘ie zal worden gelanceerd vanaf ’39A’, het beroemde lanceerplatform op NASA’s Kennedy Space Center in Florida waar vandaan in juli 1969 de Apollo 11 naar de maan ging.

In een volgende tweet kort erop kwam Musk met opzienbarend nieuws over de lading van de Falcon heavy: z’n eigen Tesla Roadster, een sportwagen van Musk z’n eigen autobedrijf, in de kleur midnight cherry, die in 1,9 seconde van 0 naar 100 kan rijden. Die wordt, terwijl Bowie’s Space Oddity speelt, de ruimte ingebracht en dan in een baan richting Mars (!) gestuurd. De roadster heeft geen voortstuwing, dus het zal een héél lange tocht duren – Musk verwacht dat ‘ie wel meer dan een miljard jaar in de ruimte kan zijn. De 70 meter hoge Falcon Heavy is in staat 54.000 kg lading omhoog te brengen, dus die éne Tesla Roadster is een piece-of-cake. De rode Roadster op weg naar de Rode Planeet, fascinerende gedachte!

Hieronder een animatie van de lancering van de Falcon Heavy, die de opvolger van de Falcon 9 wordt.

Enceladus, bedankt voor je tip!

Credit: Tesla/SpaceX

[Update 15.30 uur] Er waren dit weekend ook twijfels of Elon Musk echt wel de intentie had om een Tesla roadster de ruimte in te sturen, vooral toen The Verge berichtte dat het om een grap ging. Om aan de twijfels een einde te maken nam Bad Astronomer Phil Plait contact op met Musk himself en daaruit bleek dat ‘ie doodserieus is en echt van plan om die auto te lanceren. Alleen gaat die auto niet rechtstreeks naar Mars, maar wordt ‘ie in een elliptische baan om de zon gebracht, die gelegen is tussen de banen van de aarde en Mars. Dat is een zogeheten Hohmann Transfer Orbit, bedacht door de Duitser Hohmann in 1925, die wilde weten wat de meest efficiënte manier is om te reizen van de ene cirkelvormige baan naar de andere. Of het een reclamestunt is van Musk, een ‘cross-promotional thing for SpaceX and Tesla’, vroeg Plait ook nog aan Musk. Nee dat was het niet, zei Musk. Meer iets dat er gewoon iets in die laadruimte moet worden gestopt, net zoals ze bij de eerste vlucht van de Dragon capsule van SpaceX een grote Franse Gruyerekaas mee lieten vliegen. En die was er ook niet om de Franse kaasindustrie te promoten. Nee klopt, dat had meer met Monty Python te maken. 😀 Bron: Syfi Wire.

Share

Comments

 1. Hoeveel januari gaat het gebeuren?

  • Dat is nog niet bekend. Lancering is al vaker uitgesteld, dus het zou mij niets verbazen als het pas na januari gaat plaatsvinden.

   • Gaat die Tesla Roadster zonder bestuurder over de planeet Mars rijden?

    • Nou dat denk ik niet. Ik zie het meer als een grote reclamestunt van Musk om de Tesla onder de aandacht te brengen. De auto wordt in de ruimte op de één of andere wijze uit de laadruimte ‘geschoten’ en dan de ruimte in. Hij is stuurloos, dus die komt never nooit niet aan bij Mars. Het zou mij niets verbazen als ze ‘m helemaal volstouwen met camera’s en zenders, zodat we continu vanuit de Tesla een kijkje krijgen bij z’n eeuwige reis door de ruimte.

     • Enceladus zegt

      Stuurloos? Volgens mij zit er wel degelijk een stuur in. Met airbag nog wel. Vraag me af of die af zal gaan door alle trillingen tijdens de lancering.

      😉

      Groet,
      Gert (Enceladus)

 2. Dat is ook prachtig !!! Mooie foto’s van verre planeten, manen en asteroïden.

 3. Ik heb er zojuist nog een update aan toegevoegd, omdat meer bekend is over de baan van die Tesla roadster in de ruimte.

 4. Angele van Oosterom zegt

  De Ferrari verf is al op Mars, nu de auto nog, welke zal er uiteindelijk eerder rondrijden, toekomstige kolonisten zullen zich toch ook moeten kunnen verplaatsen..
  2002/ 6,
  Ferrari verf vliegt naar Mars
  Een kleine hoeveelheid van de beroemde
  rode verf waarmee de Ferrari raceauto’s worden
  gespoten, vliegt volgend jaar met ESA’s
  Mars Express naar de rode planeet. De verf
  zal worden verpakt in een glazen bolletje van
  2 cm diameter, dat speciaal is ontworpen om
  de extreme temperatuursverschillen in de
  ruimte te kunnen weerstaan. Het plan is puur
  als publiciteitsstunt bedoeld, er zullen geen
  experimenten met de verf worden gedaan.
  Aan boord van Mars Express zal de verf
  sneller gaan dan het ooit met een Ferrari auto
  heeft gedaan, zo’n 12 km per seconde.

 5. jan brandt zegt

  Als ze nu ook meteen al die engsaaie veels te stille elektrische auto’s permanent naar Mars schieten dan wordt het weer mooi op ’s lands wegen met alleen maar echt oud ijzer!!

  • Nou nou Jan…wel met de tijd meegaan. Monique Suspecting
   “Nederland is ambitieuzer dan de Europese Unie: in 2030 moeten alle nieuwe auto’s in Nederland emissievrij rijden.”
   Moving Sports Car

   https://revnext.nl/robert-kok-nrc-handelsblad-maak-rijden-op-benzine-nog-minder-aantrekkelijk/

   “Fabrikanten als Tesla laten nu al zien dat de actieradius met circa tien procent per jaar kan toenemen en dat een actieradius van 500 kilometer nu al haalbaar is. De vraag is of dit voor consumenten voldoende is om de overstap te maken. Maar als de overstap eenmaal gemaakt is, willen de meeste consumenten niet meer terug naar conventionele auto’s.”

   • Jan Brandt zegt

    Mijn 2CV’tjes gaan elke dag dat ze weer een daggie ouder en een daggie mooier worden…met de tijd mee!!!……
    Wees goed voor het milieu en koop voor heel je leven één keer in je leven een auto en pas hem/haar daarna daar waar nodig eventueel aan aan de technologische tand des tijds!!!
    En dus…als er ooit nog eens in de verre danwel nabije toekomst een (niet elektrische!!!) waterstofconversie-ombouwsetje (net zoals katalysator die je nu ook al voor je dan zeker helemaal kraakschone 2CV kunt inbouwen) voor de 2CV op de markt komt dan mag die van mij er zo in…eh..als het maar knalt!

    En dan nog iets…..nu kunnen we allemaal met een aureooltje in een tesla kruipen en zo….maarre…uiteindelijk zal er ooit eens later, ook voor deze overgang een onvermijdelijke, nu zeker nog niet duidelijk zichtbare, (millieu) prijs betaald moeten gaan worden, want zo werkt het nu eenmaal in ons immer dynamische Universum!!
    Alles is continu in een staat van permanente staat van naar voren in de tijd voorschrijdende verandering…..Onze zon is bijvoorbeeld al vijf miljard jaar druk bezig om dat “schone kostbare” waterstof heel milieu-stout om te zetten in dat…bah…”vieze” Helium met alle “nare” gevolgen van dien….rode reuzenstadium..geroosterde aardbol!!!

    Dat we die hoegenaamde opwarming van de Aarde tot een negatieve verandering hebben gemaakt is nog steeds een voor iedereen persoonlijke (politiek-) menselijke keuze waarover altijd gediscusseerd kan en moet worden, net zoals trouwens over die nooit haalbare “ultieme oplossing”!!
    Afijn…Vanmiddag weer zo zuinig mogelijk, heerlijk zachtdeinend en hardsnorrend met het brave gele Besteleendje op pad naar Zeeland….uiteraard NIET over duffe landweggetjes..maar prettig plankgas tussen mijn grote vriendjes…vrachtwagens(!!!)…over de snelweg, daar waar de 2CV thuishoort….till the end of times..and beyond!!!!

    • Nah, of dat nou een goed plan is om eenmalig een auto aan te schaffen? In een andere levensfase zou zo’n eerste autootje te krap kunnen zijn (kinderen) Je eerste auto steeds te moeten aanpassen zal voor de meeste mensen geen optie zijn.

     Maar eh, ga jij dan een milieuvriendelijke elektrische eend (2CVolt) knutselen? De eend van de toekomst?
     Monique Mischievous Grin

     • haha een 2cvolt…..ons Jan draa it zich vannacht nog een keertje om en schudt meewarig zijn hoofd: een elektrische lelijke eend???? dan is hij echt lelijk……:-)

 6. Zou zeker passen in de collectie van captain Jane Way… ????
  http://memory-alpha.wikia.com/wiki/The_37%27s_(episode)

Speak Your Mind

*