Site pictogram Astroblogs

Debuut-lancering Falcon Heavy januari 2018 zal Tesla Roadster naar Mars sturen! [Update]

Credit: Tesla/SpaceX

Credit: Tesla/SpaceX

Vroeger stond dit soort nieuws op de voorpagina van de technologie- en wetenschapskatern van de krant. Tegenwoordig wordt het via Twitter wereldkundig gemaakt. Met enkele tweets maakte SpaceX-baas Elon Musk gisteren bekend dat de nieuwste raket van SpaceX, de Falcon Heavy, volgende maand z’n eerste lancering zal meemaken en dat ‘ie zal worden gelanceerd vanaf ’39A’, het beroemde lanceerplatform op NASA’s Kennedy Space Center in Florida waar vandaan in juli 1969 de Apollo 11 naar de maan ging.

In een volgende tweet kort erop kwam Musk met opzienbarend nieuws over de lading van de Falcon heavy: z’n eigen Tesla Roadster, een sportwagen van Musk z’n eigen autobedrijf, in de kleur midnight cherry, die in 1,9 seconde van 0 naar 100 kan rijden. Die wordt, terwijl Bowie’s Space Oddity speelt, de ruimte ingebracht en dan in een baan richting Mars (!) gestuurd. De roadster heeft geen voortstuwing, dus het zal een héél lange tocht duren – Musk verwacht dat ‘ie wel meer dan een miljard jaar in de ruimte kan zijn. De 70 meter hoge Falcon Heavy is in staat 54.000 kg lading omhoog te brengen, dus die éne Tesla Roadster is een piece-of-cake. De rode Roadster op weg naar de Rode Planeet, fascinerende gedachte!

Hieronder een animatie van de lancering van de Falcon Heavy, die de opvolger van de Falcon 9 wordt.

Enceladus, bedankt voor je tip!

Credit: Tesla/SpaceX

[Update 15.30 uur] Er waren dit weekend ook twijfels of Elon Musk echt wel de intentie had om een Tesla roadster de ruimte in te sturen, vooral toen The Verge berichtte dat het om een grap ging. Om aan de twijfels een einde te maken nam Bad Astronomer Phil Plait contact op met Musk himself en daaruit bleek dat ‘ie doodserieus is en echt van plan om die auto te lanceren. Alleen gaat die auto niet rechtstreeks naar Mars, maar wordt ‘ie in een elliptische baan om de zon gebracht, die gelegen is tussen de banen van de aarde en Mars. Dat is een zogeheten Hohmann Transfer Orbit, bedacht door de Duitser Hohmann in 1925, die wilde weten wat de meest efficiënte manier is om te reizen van de ene cirkelvormige baan naar de andere. Of het een reclamestunt is van Musk, een ‘cross-promotional thing for SpaceX and Tesla’, vroeg Plait ook nog aan Musk. Nee dat was het niet, zei Musk. Meer iets dat er gewoon iets in die laadruimte moet worden gestopt, net zoals ze bij de eerste vlucht van de Dragon capsule van SpaceX een grote Franse Gruyerekaas mee lieten vliegen. En die was er ook niet om de Franse kaasindustrie te promoten. Nee klopt, dat had meer met Monty Python te maken. 😀 Bron: Syfi Wire.

Mobiele versie afsluiten