24 juni 2024

Handig, zo’n periodieke tabel van exoplaneten

Een periodieke tabel van alle ontdekte en bevestigde exoplaneten. RE = Earth radii, ME = Earth mass. Rechtsboven het aantal meervoudige planeetsystemen. Dubbelklikken om te verexoplaneteriseren. CREDIT: PHL @ UPR Arecibo.

Er zijn tot de dag van vandaag 3711 exoplaneten ontdekt én bevestigd. Ik kwam zojuist de Periodic Table of Exoplanets tegen, een handig overzicht van al die exoplaneten, waarin ze ingedeeld zijn in zes klassen van massa en omvang en drie klassen van temperatuur, dus in totaal 18 categorieën. De meeste exoplaneten blijken ‘hot jovians’ te zijn, zware planeten die qua massa vergelijkbaar zijn met Jupiter en die zeer heet zijn, omdat ze dicht bij hun moederster staan. Naast de 3711 ontdekte en bevestigde exoplaneten zijn er ook nog eens 4302 exoplaneten, die met de Amerikaanse Kepler ruimtetelescoop zijn ontdekt en die nog op bevestiging door een andere telescoop wachten. Ook die zijn ondergebracht in een periodieke tabel en wel deze:

CREDIT: PHL @ UPR Arecibo

Opvallend: in deze Kepler-verzameling zijn niet de hot jovians de meest voorkomende, maar de ‘hot terran’ en ‘superterran’ exoplaneten. Tenslotte is er ook nog een periodieke tabel van… ons eigen zonnestelsel, jawel! Niet alleen de planeten, maar ook de dwergplaneten en manen, alles wat minstens 1/100.000e van de massa van de aarde is, bij elkaar 82 objecten. Die staan in deze tabel:

CREDIT: PHL @ UPR Arecibo.

Bron: PHL.

Share

Comments

 1. 1) – Als je kijkt naar het overzicht van de bevestigde exo-planeten, dan is de meest voorkomende soort de hete Superaarde’s (5 tot 10 maal Aardmassa, temperatuur is hier niet gedefinieerd).

  2) – Als je kijk naar het overzicht van de nog te bevestigen exo-planeten, dan is de meest voorkomende soort (wederom) de hete Superaarde.

  3) – Als je kijkt naar ons eigen Zonnestelsel, dan is degene die juist ontbreekt…. de Superaarde !

  Wat voor een verdeling van losse materie(?) zou een planetenstelsel in wording nodig hebben, om tot de vorming van Superaarde’s te komen?

  Groet, Paul

 2. Feit blijft wel dat het Zonnestelsel er heel anders uit ziet dan de planeetstelsels, zoals die nu gedetecteerd zijn.
  Zelfs als je MiniAarde’s (Mercurius ed.) wegstreept, die uiteraard heel moeilijk te detecteren zijn.

  Dan kent Sol 7 planeten.
  Van de bevestigde ruim 2800 planeetstelsels zijn er slechts 26stelsels met meer dan 4 planeten. <1%.
  Van de 3300 kandidaten-stelsels zijn er slecht 20 met meer dan 4 planeten. eveneens <1%.

  Ik wil best geloven dat Kepler nog niet alle planeten heeft gevonden bij de onderzochte sterren; Gert merkt terecht op dat ook Sol nog wel een verrassing kan herbergen; waarom andere stelsels dan niet?

  [ Persoonlijk ben ik er nooit zo kapot van als Aarde (en Sol) 'bijzonder' is in het universum. Alsof de Ouden gelijk hadden met hun Geocentrische blik. 😉 ]

  Groet, Paul

Speak Your Mind

*