23 mei 2024

Hubble brengt een kosmische slang in beeld

Credit: ESA/NASA

De foto hierboven toont een deel van de cluster van sterrenstelsels genaamd MACSJ1206.2-0847, kortweg MACSJ1206. Prachtig in beeld gebracht door de ESA/NASA Hubble ruimtetelescoop. Het is een enorme cluster, 4,5 miljard lichtjaar van ons vandaan, gelegen in de richting van het zuidelijke sterrenbeeld Raaf (Corvus) en pakweg 1 biljard (1.000.000.000.000.000) keer zo zwaar als de zon. Wat opvalt op de foto is die lange sliert, die je kronkelend van boven naar beneden ziet lopen. Da’s ook een sterrenstelsel, alleen behoort ‘ie niet tot MACSJ1206. Het is namelijk een achtergrondstelsel, dat nog veel verder weg ligt dan MACSJ1206. Het ligt gezien vanaf de aarde recht achter de cluster en die zorgt er met z’n enorme massa voor dat de ruimte daar verbogen wordt.

Zo ontstaan zwaartekrachtslenzen. Credit: NASA, ESA, L. Calcada.

Dat zorgt er voor dat het licht van dat achtergrondstelsel wordt afgebogen tot een sliert én dat het wordt versterkt, zodat Hubble in staat was het te fotograferen. Zoiets noemen we een zwaartekrachtslens, een verschijnsel dat als eerste door Albert Einstein werd voorspeld (zie de afbeelding hierboven). Het achtergrondstelsel wat we dankzij dit effect zien is een soort kosmische slang, die ook nog eens ‘zwanger’ is, met een enorme productie in de oplichtende blauwe gas- en stofwolken van pasgeboren sterren. Hieronder een foto van de gehele cluster. Zie je daarop de kosmische slang?

Credit: NASA, ESA, M. Postman (STScI) and the CLASH Team

Bron: Hubble.

Share

Comments

  1. Gewoon kijkend naar die fraaie foto had ik nooit bedacht dat die kosmische slang veel verder weg staat. Wat ik me nu afvraag over die slang: hoe kom je er hier, op aarde, achter dat zijn licht van een omweg heeft genomen ? Hoe kan je weten dat er ergens in die route een zwaartekrachtlens werkt?
    Iemand een idee ?

Speak Your Mind

*