28 maart 2024

WMAP-team dat kosmische straling onderzocht wint Breakthrough Prize 2018

Credit: Breakthrough Prize

De jaarlijkse Breakthrough Prize is voor de zesde keer uitgereikt en de winnaar in de categorie fundamenteel wetenschappelijk onderzoek is dit keer het wetenschappelijke team van de Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP), de satelliet waarmee jarenlang onderzoek is verricht aan de kosmische microgolf-achtergrondstraling (Engelse afkorting daarvan: CMB), het restant van de straling die afkomstig is van de hete oerknal, waarmee 13,8 miljard jaar geleden het heelal ontstond. Het team en hun vijf leiders (Chuck Bennett, Gary Hinshaw, Norman Jarosik, Lyman Page en David Spergel) krijgen in totaal $ 3 miljoen. De prijs is een initiatief van een groep ondernemers, die wetenschappelijk onderzoek willen bevorderen, te weten Sergey Brin, Anne Wojcicki, Jack Ma, Cathy Zhang, Yuri en Julia Milder (die oorspronkelijk met de prijs waren gekomen), Mark Zuckerberg en Priscilla Chan. Met WMAP werd tussen 2001 en 2010 de CMB onderzocht en daaruit kwam naar voren dat van alle massa-energie in het heelal slechts 4% uit gewone materie bestaat, 25% uit donkere materie en 76% uit donkere energie, cijfers die door de Planck satelliet, opvolger van WMAP, iets zijn aangepast. Volgens de jury krijgt het WMAP team de prijs:

For detailed maps of the early universe that greatly improved our knowledge of the evolution of the cosmos and the fluctuations that seeded the formation of galaxies.

De kaart die door WMAP van de minieme temperatuursverschillen in de CMB is gemaakt (verschillen die slechts honderdduizendsten van een graad bedragen) zie je hieronder.

Credit: NASA/WMAP Science Team

Er was een hoopje dat ze met WMAP ook signalen van zogeheten primordiale zwaartekrachtgolven zouden vinden, zwaartekrachtgolven die niet ontstaan door botsende neutronensterren of zwarte gaten, zoals LIGO en VIRGO die hebben gedetecteerd, maar afkomstig van de oerknal zelf. Maar dat is niet gelukt, ook niet met Planck. Nu is de hoop dat detectoren op de zuidpool die wel kunnen zien, met name BICEP3 en de South Pole Telescope (SPT). Bron: Symmetry Magazine.

Share

Comments

  1. RobHeijden zegt

    Komt dat zien, komt dat zien! We zijn er met z’n allen hooggeleerden eindelijk uit! 😀 We krijgen een staande ovatie en een gouden prijs, voor onze briljante ontdekking: Het onmetelijke universum, de bron van al onzer bestaan, het mirakel van ons zijn! (tromgeroffel) Het is voor 96% een onbekend donker dingetje, of zoiets!!! 😀

  2. @RobHeijden, de vraag is hoe je als anti-wetenschapper hier op deze site terecht bent gekomen :-)… Was het de platte aarde aanhang die hier regelmatig komt shoppen om erkenning?

  3. Rob, ik zou zeggen verdiep je enkele minuten in de resultaten die ze na negen jaar onderzoek met WMAP hebben behaald, dan doe je er wellicht minder laconiek over: https://lambda.gsfc.nasa.gov/product/map/current/map_bibliography.cfm

  4. RobHeijden zegt

    Tsja ik word moedeloos als ik van een wetenschap voor 96% een vraagteken moet accepteren, sorry! Ik ben niet anti wetenschap maar dit resultaat is gewoon bedroevend vind ik. Ook was het was lollig bedoeld.

    Ik kwam 3 jaar geleden op deze website in de hoop een antwoord te kunnen vinden op de vraag hoe groot het universum is. Inmiddels heb ik geleerd dat de Hubble telescoop de verste foto’s maakt, en dat het met de snelheid v/h licht in het achterhoofd en de lyman alpha roodverschuiving van supernova’s als standaard, de leeftijd gesteld is op 13,8 miljard jaar. En dat het Big Bang model, hoewel gangbaar, allesbehalve bewezen is en het niet observeerbare universum heel goed nog veel ouder kan zijn. Zo onbevredigend!

  5. De Amerikaanse Minister Rumsfeld van defensie zei ooit het volgende: “there are known knowns; there are things we know we know. We also know there are known unknowns; that is to say we know there are some things we do not know. But there are also unknown unknowns – the ones we don’t know we don’t know.” En dat is ook precies waar de wetenschap continu mee bezig is: het onbekende en onverklaarbare te kennen en verklaren. En ze weten nog een heleboel niet. Dat is niet iets om ze kwalijk te nemen, maar meer dat er in het grote heelal nog héél veel te ontdekken valt.

Speak Your Mind

*