24 mei 2024

Hoe staat het met Exploration Mission 1 van NASA’s Space Launch System?

Orion tijdens de ‘Interim Cryogenic Propulsion Stage’ (ICPS). Credit: NASA.

Gisteren in mijn blog over de nieuwe ruimterace die lijkt te zijn aangebroken, die tussen Boeing en SpaceX wie ’t eerste een mens op Mars weet te zetten, noemde ik ‘m al even: Exploration Mission-1 (EM-1), de eerste onbemande testvlucht van het Space Launch System (SLS) plus de Orioncapsule, beiden van de NASA. President Trump had er liever direct een paar astronauten ingestopt, maar dat vraagt meer voorbereiding en tijd en dat heeft de NASA niet, hebben ze Trump fijntjes laten weten. De inspanningen van alle commerciële partijen die door de NASA voor de bouw van SLS en Orion zijn ingehuurd – naast Boeing ook United Launch Alliance, Orbital ATK en Aerojet Rocketdyne – zijn er op gericht om eind 2019 EM-1 uit te voeren. Toeval of niet, maar van gisteren kwam ik op Twitter deze ‘EM-1 Integrated Mission Milestone Summary’ tegen, een mondvol voor een tijdspad voor alle verschillende onderdelen van de SLS/Orion richting de lancering eind 2019.

Credit: NASA.

Jaja, dat is even schrikken. De onderdelen in het hele proces met een zwart naar beneden wijzend driehoekje zijn achter de rug, zoals het testen van de RS-25 motoren van de SLS, dat in oktober dit jaar gebeurde en die je hier in het schema terug vindt:

Credit: NASA.

Helemaal rechtsboven in het schema zie je het uiteindelijke doel, het lanceervenster voor EM-1, dat gelegen is tussen 16 en 25 december 2019. De vraag is of ze dat echt gaan halen, er lijkt rekening te worden gehouden met een vertraging die tussen 4 en 6 maanden kan duren. Afwachten maar wat het gaat worden én wat de grote concurrent SpaceX met z’n BFR (Big Falcon Rocket …. of was ’t nou de Big Fucking Rocket?) gaat doen.

Share

Speak Your Mind

*