25 mei 2024

Is ‘Oumuamua een ruimtesonde?

Credit: from YouTube

Op dit moment bevindt ‘Oumuamua zich op zo’n 2 AE (twee keer de afstand tussen de aarde en de zon) van de aarde. Een astronomische eenheid (AE) is 150 miljoen kilometer die vrijwel gelijk is aan de gemiddelde afstand tussen de Aarde en de Zon.

Rara wat is het?

‘Oumuamua is 400 meter lang en misschien zo’n 40 meter breed. Het object wijkt sterk af van de hemellichamen die we normaal in het zonnestelsel aantreffen.
Waarnemingen suggereren dat ‘Oumuamua een compact, rotsachtig of metaalrijk object is.

Dat zet sommige onderzoekers toch aan het denken. De bijzonder langwerpige vorm (sigaarvormig), is uitermate geschikt voor langdurige interstellaire ruimtereizen. Daarom zal het Breakthrough Listen-project het object nog deze week aan een onderzoek onderwerpen.
Het onderzoek begint morgen en de astronomen maken daarbij gebruik van de Robert C. Byrd Green Bank Telescope.

Krijgen wij het te horen als ze signalen detecteren?

Wel of geen signaal, het is in ieder geval de moeite waard om middels de Green Bank Telescope andere onbekende aspecten van ‘Oumuamua bloot te leggen. De telescoop zou kunnen achterhalen of het object omringd wordt door een wolk van gas en water of ijs herbergt.

Update:

Scientias
Green Bank Telescope
Wikipedia
The Liverpool Telescope

Share

Comments

 1. is het een ruimteschip? denk ik niet. wezens die een grote sonde kunnen bouwen reizen met een veel grotere snelheid door de ruimte, ik denk meer aan de lichtsnelheid. op de afstand die ze nu heben kunnen ze radio of beelden van de aarde ontvangen en kwamen ze onze kant op.

  • Enceladus zegt

   Tenzij ze bewust even snelheid terugnemen als ze niet interstellair reizen, maar een zonnestelsel binnen duiken. Stel dat ze geïnteresseerd zijn in ons, dan is het misschien wel handig om voor goede waarnemingen met een sukkelgangetje door ons zonnestelsel te cruisen. Mocht Oumuamua daarom straks op wonderbaarlijke wijze versnellen, dan zouden alle alarmbellen moeten gaan rinkelen. Wel te laat overigens, want we kunnen dat object dan nooit meer achterhalen.

   Overigens blijft de vraag of men aan het grote publiek bekend zou maken dat men radio-signalen heeft waargenomen. Er zijn wel protocollen voor wat te doen als we contact zouden leggen met aliens of hun aanwezigheid zouden vaststellen maar anno 2017 ben ik er allerminst zeker van dat men zich aan die protocollen zal houden.

   Groet,
   Gert (Enceladus)

  • Ill Matilled zegt

   Al was het idd een vaartuig dan nog zou het tegenvallen omdat de gedocumenteerde STS missies regelmatig met een veel hogere technologische aanwezigheid in aanraking zijn gekomen in en buiten de dampkring van de Aarde.

   Zoals we dat kennen in onze logisch ingerichte hierarchieën van technologische, sociale of mentale ontwikkelingen zal dat natuurlijk ook gelden voor exoplanetaire beschavingen ergens anders. De rondtollende, drijvende monoliet vertoont niet de capaciteiten die nodig zijn om onze aandacht te trekken in de hoedanigheid dat het al gebeurt in en rondom close-orbit afstanden.

   Hadden we zoals iemand anders het eerder al heeft geopperd een werkende onderscheppingsvloot anno 2017 dan konden we snel een Hayabusa achtige probe landen op het object voor onderzoek.

   Voor zover het er naar uitziet is het mid-tech level technologie vergelijkbaar met de geetste platen op de Voyagers of een ruimtesplinter van formaat die we tenminste konden detecteren en volgen.

 2. Als ik mij niet vergis, is de langwerpige vorm ontdekt doordat het object rondwiekte, en dus een voortdurend andere lichtreflectie gaf. Dat een (bemand) ruimteschip zou ronddraaien om kunstmatige zwaartekracht te genereren is best te begrijpen, maar met een sigaar die (kennelijk) met zijn lengte meetolt, lijkt me dat bepaald inefficiënt, zo al niet erger. Misschien is die vorm “uitermate geschikt voor langdurige interstellaire ruimtereizen” maar dan toch niet als het ding zo ronddraait. Het lijkt me allemaal een beetje te ‘natuurlijk’ om er iets intelligents achter te zoeken.

 3. Omdat het al zo lang onderweg is (afkomstig uit een ander zonnestelsel) ziet het eruit als space debris.
  De intelligente beschaving die het destijds de ruimte in geworpen heeft bestaat al lang niet meer. Zoiets?

  Toeval of niet, net nadat ik de blog geplaatst had lag m’n internet eraf. Niks werkte meer, geen Wifi, geen telefoon (zucht)

 4. even wil ik nog reageren op de reactie van gert. als het inderdaad een ruimteschip is dan zijn ze niet voor niets in ons zonnestelsel, die zoeken iets, en met hun technologie zou de aarde allang in hun zicht zijn gekomen.

  • Enceladus zegt

   Nou, misschien krijgen we voor de Kerst nog wel een kaartje van hen. 😉

   Maar even serieus: als het werkelijk een interstellaire sonde of ruimteschip zou zijn, dan beschikt men waarschijnlijk of dermate superieure technologie dat een fly by op een afstand van 2 AE voldoende is om ons in kaart te brengen.

   Verder is het natuurlijk nog zo dat wij op onze beurt nu de technologie hebben om een object als Oumuamua waar te nemen, maar dat het best kan dat dergelijke objecten al eerder door ons zonnestelsel zijn gevlogen (ongeacht of ze van natuurlijk of kunstmatige origine zijn.) In het eerste geval zou je dus kunnen stellen dat het misschien minder bijzonder is dan we nu denken. In het tweede geval zou het kunnen dat we feitelijk getuige zijn van een vervolgmissie. Wellicht worden we al een hele tijd in de smiezen gehouden en stuurt men eens in de duizend jaar een missie om even te kijken hoe het hier gaat, wij er nog zijn of elkaar ondertussen al uitgeroeid hebben, we nog geen gevaar voor hen vormen of dat het tijd wordt om eens contact met ons op te nemen om een paar basisregeltjes van de interstellaire gemeenschap aan ons uit te leggen. 😉

   Groet,
   Gert (Enceladus)

 5. Antoine B zegt

  Er zijn hier op aarde al buitenwezens. Niet iedereen ziet ze. Ze maken zich alleen bekend aan personen van wie ze vinden dat ze de moeite waard zijn….. (:-) En wat betreft dat sigaar-achtige object: wellicht heeft men voordat men vertrok een opname van de aarde gemaakt en het eerste wat ze in het vizier kregen, was een Cubaanse Havana. (:-) Maar alle gekheid op een stokje: indien sprake zou zijn van buitenwezens die zich vlakbij de aarde zouden bevinden, zullen ze A zich nooit bekend maken; B zich wel bekend maken en C zich bekend maken door ons in korte tijd te vernietigen. Bij optie A is het argument dat men het beter vindt om ons niet te besmetten met hun bacteriën. Bij optie B zou een argument kunnen zijn om ons te waarschuwen voor de catastrofale gevolgen indien wij daadwerkelijk in contact met hen zouden komen. Bij optie C is het argument: agressie, machtswellust of het verkrijgen van grondstoffen ten behoeve van hun eigen levensomgeving.

  Voordat we verder speculeren, is het zaak om eerst maar eens af te wachten welke beelden deze telescoop ons oplevert. Misschien is het gewoon een stuk rots dat lijkt op een sigaar, omdat er ruimtetabak op groeit.

 6. Enceladus zegt

  Arthur C. Clarke heeft het allemaal al voorspeld: https://nl.wikipedia.org/wiki/Rendezvous_with_Rama

  Groet,
  Gert (Enceladus)

 7. Toen ik voor het eerst hierover hoorde moest ik gelijk aan de boeken van Arthur C. Clarke denken over Rama:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Rendezvous_with_Rama

  Ik vind het toch wel goed dat ze dit ook onderzoeken. Zou toch zonde zijn als het zo was en we zouden het missen 🙂 Maar een natuurlijke verklaring is natuurlijk wel logischer. Maar toch denk ik wel ‘het zal toch niet…’…

 8. Als het object nog werkende is, dan is het een slimme camouflage en geen gelikt ruimteschip met een logo.
  Een vreemde beschaving die al zo makkelijk en ver kan reizen is qua ontwikkeling veel verder. Dan zijn wij een mierenkolonie op een planeet.

  Antoine B, als we daarvan uitgaan:
  A Waarom zouden zij zich niet aan ons bekend willen maken?
  B Waarom zouden zij zich aan ons bekend willen maken?
  C Waarom zouden zij ons in korte tijd willen vernietigen?

  Ik snap niks van je argumenten. Volgens jou maken zij zich niet bekend omdat zij ons niet willen besmetten met hun bacteriën (A)? Nah, het eerste contact zal niet meteen fysiek zijn neem ik aan. Eerder digitaal o.i.d.

  Argument B is een echte dooddoener. Zie je het voor je? Bliep bliep, kom-niet-in-contact-met-ons-want-dat-heeft-catastrofale-gevolgen-bliep bliep. Nah, een geavanceerde beschaving is van een andere orde.

  Dan C nog. Ja heus? Maak de kleine aarde niet belangrijker dan ze is. Een heel universum vol met allerlei grondstoffen en andere curiosa en dan hier komen shoppen? Nah, echt niet.

  Ik denk dat wij niet echt de moeite waard zijn, maar wel in hun holografiek worden aangevinkt bij de bewoonbare planeten in een bepaalde categorie (3 x raden)…en door.

  Wat schieten wij ermee op als er een signaal wordt opgepikt of een ander souvenir? Dan weten we dat wij niet alleen in het universum zijn. Vervolgens gaan wij verder met onze eigen ontwikkeling door bodemmonsters van andere manen en planeten te verzamelen en te bestuderen

  • Dat van die camouflage +1. Motoren uit en proberen zoveel mogelijk op een rots te lijken terwijl ze een flyby maken.
   We gaan zeker geen radiosignalen van ze oppikken. Als ze al radio gebruiken om te communiceren met andere aliens, dan zullen een straalverbinding gebruiken die niet op de aarde gericht is.

   Dat van die grondstoffen is nog niet zo gek gedacht. Wij hebben allerlei interessante grondstoffen al opgegraven en gerefined tot zuivere metalen etc. Wij gebruiken ook bacteriën om metalen uit erts te winnen. Misschien gebruiken aliens mensen om grondstoffen op planetaire schaal voor ze te delven.

   • Wouter, daar heb je wel een punt wat betreft de bacteriën als bruikbare hulptroepen.
    Zal een vergevorderde intelligente beschaving daar niet een andere trukendoos voor verzonnen hebben?

    Om verder te fantaseren:

    Mochten de aardbewoners dan toch ergens mee van dienst kunnen zijn, dan denk ik aan onze primitieve manier van voortplanten en het wonderlijke biologische resultaat.

    -Stel dat zij net te ver zijn doorgeschoten met de perfecte aanpassing van hun nakomelingen zodat daardoor een nieuw defect is ontstaan. Zonder de missing link kan het niet worden teruggedraaid (of helemaal niet meer) Komen zij dan een chromosoompje meepikken?

    Oumuamua Freak

    -Misschien staat de mensheid zelf wel op het punt om de komende 100 jaar dezelfde fout in te gaan. Voor we de “sigaar” zijn ontdekken we Oumuamua (Omamma), maar zij is dit keer ons te snel af.

    Hmm, wachten op de volgende.

    • “onze primitieve manier van voortplanten”

     ? Klachten ?

     Groet van Opa Paul.
     XX

     • Haha, nee hoor, maar vanuit hun optiek stel ik mij dat zo voor
      Wie weet hebben zij het niet zo op uitwisselbare levenssappen en duwt men gewoon een pil erin (een liquid cap, dat dan weer wel)

 9. 1. het is een ruimteschip en de aliens komen helpen onze zooi op Aarde op te ruimen. resultaat: opname is de galactische gemeenschap.
  2. ze zien ons gestuntel met atoombommen e.d. en vliegen snel door. we horen nooit meer van ze. we worden voor 1 miljoen kaar geblokkeerd voor opname in de galactische gemeenschap.
  3. Ze eten ons op en laten vele ruimteschepen landen om ons als slachtvee af te voeren. we verdwijnen stuk voor stuk in de magen van ontzettend lelijke aliens. gelukkig weet God er twee te redden en het curcus begint opnieuw.
  4. het is een dolend stuk ruimterots, next.

  je hoopt toch op het eerste he, want zonder hulp van buitenaf wordt het natuurlijk nix op Aard.

 10. Als ze er als een speer vandoor gaan, is het waarschijnlijk intelligent leven.

 11. Klinkt alsof de wet van Betteridge van kracht is.
  http://betteridgeslaw.com/

 12. Zag gisteren op RTL7 de transformers, dus ik gok dat ze van Cybertron komen en wij de sigaar zijn.

  • Als de NASA nu eens wat wakkerder was geweest, hadden ze al een landing op “Oumuamua” gedaan, en was men er achter gekomen dat de binnenzijde veel groter en uitgestrekter is dan de buitenzijde…
   En dat aan de binnenzijde Pi geen 3,141592654…. bedraagt. **

   Groet, Paul

   ** met dank aan Greg Bear, Eon

 13. Enceladus zegt

  Kent iemand de astronoom Dr. Jason Wright? Hij suggereert dat Oumuamua een ruimteschip met een defect aan de motoren zou kunnen zijn: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5175235/Oumuamua-alien-probe-BROKEN-engines.html

  Groet,
  Gert (Enceladus)

 14. Enceladus zegt

  Nog altijd geen nieuws van Breakthrough Listening. Als ze niets hebben gehoord, dan hadden ze toch allang kunnen melden “Sorry, niet te horen. Het is echt alleen maar een ruimterots.” Met andere woorden: waar wachten ze op? Hebben ze wel iets gehoord en worden de data geanalyseerd en een persconferentie voorbereid?

  Groet,
  Gert (Enceladus)

  • Enceladus zegt

   https://www.nbcnews.com/mach/science/mysterious-space-rock-actually-alien-spaceship-ncna829501

   “The most likely outcome of these efforts will be to find nothing but radio silence.”
   Inmiddels is er al een half etmaal verstreken sinds ze luisterden. Wie heeft er 12 uur nodig om te zeggen ‘Sorry, niks te horen”? Als ze dat straks alsnog zeggen, hebben ze wel iets uit te leggen over de lange tijd die ze nodig hadden voor het formuleren van de meest simpele uitkomst…

   Groet,
   Gert (Enceladus)

  • Hoe moeilijk kan een alien “S.O.S.” zijn?
   “piep-piepiep piep-pieppie piepiepiepiep pieperdepiep.” en “PIIIEP !!!!”

   Als ik een alien op spionage missie was, dan zou ik er toch wel voor zorgen dat mijn raket er net zo uitzag als alle andere rotsblokken, en niet als een hole pijp.
   Als dit steentje dus wel van alien-oorsprong is, waarom is het dan niet van glanzend metaal met een logo van de fabriek er op?
   – Bij een ontmoetingsmissie wil je je zelf duidelijk kenbaar maken; geen rare onzekerheden bij je toekomstige gesprekspartners maar meer als een NEON-RECLAME.
   – Bij een vernietigingsmissie, ook dat zou kunnen, gooi je een dinododer naar Aarde en wacht je even een paar jaar. Voor het thuisfront maak je dan een foto van een verpletterde planeet, met op de voorgrond je blitse raket, en niet een doffe sigaar.

   Dit rotsblok is dus precies wat het is : een levenloze speling van de natuur.
   Niks geen aliens.

   “Niks aan de hand, gewoon doorlopen mensen.” 😀

   Groet, Paul

   • Enceladus zegt

    Eh, beste Paul, waar heb jij foto’s gezien die aantonen dat het een doffe sigaar is en geen glanzend voorwerp van metaal met een blits logo erop? Laat je alsjeblieft niet misleiden door die – weliswaar fraaie – afbeelding van een langgerekte ruimterots. Dat is immers een artist impression en beslist geen foto.

    Wie zegt verder het een ontmoetingsmissie is? Misschien wil een alien beschaving wel ontdekken maar zelf niet ontdekt worden. Het scenario van jouw interstellaire neon-reclame kan daarmee overboord.

    Als het een vernietigingsmissie was, gericht op ons, dan zou ik zeggen “That was close, but no cigar!” 😉

    Groet,
    Gert (Enceladus)

    • Beste Gert,
     Begin van de week had AstroBlogs nog een plaatje op de homepagina.
     Ik ben er (kennelijk verkeerd?) van uitgegaan dat dit een foto was. 🙁

     Groet, Paul. 😉

     • Enceladus zegt

      Ja, prachtige plaat. Maar natuurlijk wel een artist impression. Hoe zouden we immers aan een foto van zo dichtbij moeten komen? Het ding is maar 400 meter lang. Als je zo’n foto zou willen maken, dan moet je er praktisch naast vliegen. En hoe zou je dat willen doen? We hebben immers geen ruimtevloot die even vliegensvlug het hele zonnestelsel door kan vliegen.

      Groet,
      Gert (Enceladus)

     • We hebben wel telescopen die van een fragment van een fragment van een booghoek op 13 miljard lj een heel sterrencluster weten te fabriceren.
      Waarom zouden andere, of diezelfde, telescopen van een 400meter lang object geen gedetailleerde foto kunnen maken… afgezien van het gevaar van overbelichting door Sol. 😉
      Maar ik zal me er voor hoeden me niet meer mee te laten slepen op de euforie van al dan niet ontdekte aliens. 😀

      Groet, Paul. 😉

     • Enceladus zegt

      Paul, om de simpele reden dat die telescopen dan een heel sterrencluster op enorme afstand fotograferen en niet een object van maar 400 meter lang.

      Groet,
      Gert (Enceladus)

      PS: als het echt zo makkelijk was met telescopen, dan hadden we natuurlijk nooit New Horizons naar Pluto gestuurd, maar zaten we gewoon met een paar telescopen detailfoto’s van het oppervlak daar te maken. Maar dat kan dus niet.

     • Gert, ben ik nu gek?

      ‘Oumuamua van weliswaar nog geen 400 meter groot , maar vloog langs Aarde op 0,22 AE langs.
      De sinus van de hoek waaronder hij zichtbaar was, bedraagt ~ 1/82 miljoen

      Een van de oudste sterrenstelsel die ontdekt zijn, Abell2744 Y1, staat op ruim 13miljard lichtjaar en meet 2000 lichtjaar breed. De sinus van die hoek is ~ 1/7,5 miljoen

      Dat oudste stelsel is dan maar zo’n 10 keer groter te zien, en volgens mij kunnen we daarvan ook duidelijk een structuur herkennen (en losse sterren!) . Met wat meer geluk en reactiesnelheid hadden we toch echt wel meer details kunnen vastleggen van ‘Oumuamua, dunkt mij .

      Groet, Paul

     • Enceladus zegt

      Paul, ik ben niet deskundig genoeg om vast te stellen of jij gek bent. 😉

      Maar even serieus: ik ben ook niet technisch genoeg om met 100 procent zekerheid te stellen dat het nooit een foto zou kunnen zijn. Maar ik weet wel dat Oumuamua zich met relatief hoge snelheid door ons zonnestelsel begeeft. Ik las dat het object naar verwachting ergens begin jaren ’20 al voorbij Pluto zou zijn. Dan legt het dus zo’n afstand in pakweg 7 jaar tijd af. Dat is ontzettend snel. Nu weet ik niet genoeg van de techniek van telescopen, maar scherpstellen op een object dat zich zo snel verwijdert, lijkt mij geen sinecure. Daarbij komt dat als het wel zou kunnen, ik werkelijk niet begrijp waarom we dan überhaupt New Horizons langs Pluto hebben gestuurd. Dat was dan toch niet nodig geweest, dan zouden we toch immers detailopnames van Pluto gewoon hier vandaan kunnen maken?

      Groet,
      Gert (Enceladus)

     • Enceladus zegt

      Aardig artikel in NRC, Arie. Maar ook Arjen van Veelen gaat hopeloos de mist in met deze opmerking: “Dit kon met veel fantasie een gebutste onderzeeër zijn, of hooguit een gigantische menhir of vuistbijl. Maar eerlijk gezegd leek het gewoon een steen.”

      Die artist impression, die overal maar als ‘foto’ wordt gepresenteerd (ook NRC zet doodleuk ‘foto AFP’ bij de afbeelding) is werkelijk nog misleidender dan Trump die half dronken ‘Covfefe’ tweette.

      Ik blijf het maar herhalen: er is GEEN FOTO van Oumuamua waaruit blijkt dat het een langgerekte rots is. Dat denken we en dat is ook zeer waarschijnlijk, maar daar bestaat geen visueel bewijs van.

      Groet,
      Gert (Enceladus)

     • Gert,

      Nog afgezien van dat we, volgens Arie, geen details van die verre stelsels schijnen te hebben, ligt dat niet aan de grootte(!) maar aan het feit dat die sterrenstelsels lekker ‘stil’ staan. Daarom kunnen onze telescopen hen lekker een tijdje in de picture houden. (De Aarde draait dan ondertussen natuurlijk wel, maar daarom kunnen we nog wel wat in focus houden.)

      ‘Oumuamua schiet zo snel voorbij, dat men het waarschijnlijk niet in focus kan houden; wat nodig is om een gedetailleerde foto te maken. Als ik het goed begrijp, is het object wel gevonden met een telescoop. En weten we wel iets over de oppervlakte samenstelling ( roodroest / steen en metaal). Dat het ding schijnt te tollen, maakt een foto ook niet eenvoudiger.
      Ik begrijp dat ook de NRC er een foto inziet, ik ben dus niet de enige. 😀

      Andersom hoef je het nut de planetaire verkenningsmissies uiteraard niet in twijfel te trekken.
      Ik ga niet uitrekenen wat de sinus van de hoek voor het-Hart-op-Pluto zou moeten bedragen. Of de afzonderlijke rotsblokken en het gruis in de ringen van de Gasreuzen….
      Dergelijke details zijn makkelijker te zien als er dichtbij een camera hangt, die ook nog eens onder de juiste hoek kan kijken. [ Vanaf Aarde zie je misschien mooi tegen de rand van de gruisring aan, met een verkenner zie je het vanaf de boven zijde. ]
      Het is geen weggegooid geld. 🙂 🙂

      Groet, Paul

 15. Ze zijn gewoon te laat, je moet niet luisteren…je moet kijken! Ze hadden meteen de hubble erop moeten zetten of welke telescoop dan ook. Al het al iets is, kunnen we dan wel naar iets luisteren? Maakt een soort wel gebruik van radio of dergelijke? Ik blijf dat luisteren een domme optie vinden, een vergevorderde beschaving is dat stadium al voorbij…

  Nogmaals een bewijs dat de reguliere wetenschap veel angstig is als het om Aliens gaat, elke wetenschapper krijgt meteen een laffe houding en springt meteen in een defensieve houding…Want Aliens? Dat kan nooooooit! ( En natuurlijk zijn er meerdere levensvormen roepen ze dan..maar echt iets onderzoeken? Forget it!)

 16. Gert, wie is Yuri Milner? Milner is een Russische miljardair. Geen ‘gekke Rus’ met ‘dom geld’, maar een intelligente man die met zijn in het zakenleven verdiende geld wetenschappers betaalt om de grote vragen van het universum te beantwoorden.
  https://www.vn.nl/yuri-milner/

  Een wild plan om een vloot ruimtevaartuigjes naar een ander zonnestelsel te sturen krijgt geld van internetmiljardair Milner.

  De Russische internetmiljardair Joeri Milner en de Britse theoretisch natuurkundige Stephen Hawking willen een vloot miniruimtevaartuigjes naar onze dichtstbijzijnde buurster Alpha Centauri sturen.

  Het zou de eerste keer zijn dat een ruimtevaartuig van de aarde een hemellichaam buiten ons eigen zonnestelsel bereikt. Alpha Centauri is 4,37 lichtjaar, ofwel 41 biljoen kilometer, van aarde verwijderd. Opgejaagd, vanaf aarde, door een laserstraal van 100 gigawatt, tot een snelheid van een vijfde van de lichtsnelheid zijn de vaartuigjes 20 jaar onderweg. Een conventioneel ruimtevaartuig zou er tienduizenden jaren over doen.

  Dit plan maakten Milner en Hawking dinsdag bekend op een persconferentie in New York. Samen met facebook-miljardair Mark Zuckerberg vormen zij het bestuur van Breakthrough Starshot. Die organisatie wil de sterrenreis organiseren.

  Milner zegt 100 miljoen dollar te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Peter Worden, voormalig directeur van NASA Ames Research Center in Californië, gaat het project leiden. Internetmiljardair Milner is natuurkundige en ook bekend als een van de initiatiefnemers van de jaarlijkse breakthrough-wetenschapsprijzen van in totaal 22 miljoen dollar.

  https://www.nrc.nl/nieuws/2016/04/14/vloot-ruimtesondes-naar-andere-ster-1611615-a772951

  The alien-hunting Breakthrough Listen project, led by Russian billionaire Yuri Milner

  Yuri Milner and Papa Oumuamua: a telephone call

  Milner: Hi, this is Yuri Milner. Do you hear me? I am calling you through the Green Bank radio telescope in West Virginia.
  ET: Of course we hear you. Papa Oumuamua (wiki) speaking. But we don’t understand you. In fact, this fact makes it puzzling how we could answer your question at all. Do you speak Russian?
  Milner: Yes, I do. Priv?t. Are you extraterrestrial?
  ET: What do you think? If we weren’t extraterrestrial, we would call you on that annoying round rock of yours and we wouldn’t need three minutes for the answer to go back and forth.
  Milner: Mother Russia is no annoying round rock. Have we ever met each other?

  ET: We haven’t met in person but we know who you are. You’re the guy who wants to send the $100 million kite to bombard our friends at Alpha Centauri, right?
  Milner: Yes, that’s me, Yuri Milner in person. Do you know how I figured out your object is a product of an extraterrestrial industry?
  ET: No, honestly, we have no idea. We deliberately picked an object that is as natural as possible – a frozen jet from a natural volcano, 10-to-1 aspect ratio, length of 400 meters, speed near 0.1% of the speed of light. The cigar is full of gold which you should naturally like and there are QR codes for Satoshi Nakamoto’s payment of 1 million Bitcoins on the surface. Did something betray us?

  Milner: I have watched the Space Odyssey. All long cosmic objects must either be spaceships or prefabricated junk thrown out of spaceships, especially because I don’t want my SETI projects to look unsuccessful.
  ET: I see, we didn’t know that. OK, then, you were right, but it was a coincidence. Do you know why we’re flying to Earth?
  Milner: Are you flying to Earth? I thought you were just watching us from a distance.
  ET: Of course we are. Our cigar-shaped spaceship was designed to perform a gravitational slingshot around the Sun, which you must have found suspicious. We will divide the spaceship to two pieces and one of them will land in Alabama.
  Milner: Why Alabama?
  ET: Because we don’t want to allow the Democrats to take over the Senator’s seat. We need to help your friend Putin as well as Moore with the recount.
  Milner: Good luck. Where are you from? Is it OK to say that you’re from a different star system?
  ET: Yes, of course, we’re from a different star system, just look at our trajectory. But if you want the people to be more excited about your project, tell them that we’re from a different galaxy – because that’s even further.
  Milner: A good idea, I will. I will ask all my friends in the media to say that you’re from a different galaxy, Oumuamua.
  ET: Why do you call us Oumuamua if you’re in West Virginia? It sounds Hawaii, right? Almost like Waikiki Raga. (The word “ou-mua-mua” means a scout, literally “ReachOut-AsFirst-AsFirst”.)

  Milner: Because Robert Weryk discovered you on October 19th by a Hawaii telescope.
  ET: Can you please keep this telephone call confidential?
  Milner: Confidential, are you joking? I have paid $100 million for Breakthrough Listen whose whole point is not to be confidential.
  ET: If that’s so, we will have to change our plans from a friendly visit to Alabama to a not so friendly visit to California.
  Milner: I don’t really care about California but OK, I will encrypt this telephone call and keep it in the blockchain. That will make it safe from eavesdropping. You may be sure that no blogger will leak this call today – or ever.
  ET: You’re so sweet. We will tell our friends at Alpha Centauri not to be afraid of your kite. By the way, did you notice that the shape of our cigar is somewhat similar?
  Milner: Yes, I think it’s in order to reduce the friction with the interstellar dust, isn’t it?
  ET: No, we just made a long cigar because it can be created simply by spewing lava from a volcano on a new light planet. The lava gets frozen in the vacuum of the outer space and looks like a long stick.
  Milner: My kite is thin because it’s a result of the intelligent design, a very intelligent design. At any rate, I am running out of time. See you in Alabama and D.C. I will be at both.
  ET: It was nice to spend an hour by talking to you, Yuri.

  https://motls.blogspot.nl/2017/12/yuri-milner-and-papa-oumuamua-telephone.html

 17. Volgens de laatste berichten heeft men niets gehoord…nee, natuurlijk niet! Je moet niet luisteren, maar kijken!

 18. Enceladus zegt
 19. Enceladus zegt

  Stel dat we ergens de komende dagen alsnog vernemen dat het ding signalen uitzend, wat is dan het te volgen protocol? The Guardian meldt dit: https://www.theguardian.com/science/shortcuts/2016/oct/30/what-protocol-aliens-make-contact-arrival

  Groet,
  Gert (Enceladus)

 20. Gepubliceerd op 14 December 2017 in Daily Star:
  Ze zullen vanavond 10 uur naar radiofrequenties luisteren vanaf 20:00. Wetenschappers geloven dat Oumuamua is gemaakt van buitenaards metaal en verwoest is door kosmische straling gedurende miljoenen jaren.

  Lead scientist Dr Andrew Siemion, director of the Berkeley Seti Research Centre in California, said: “Oumuamua’s presence within our solar system affords Breakthrough Listen an opportunity to reach unprecedented sensitivities to possible artificial transmitters and demonstrate our ability to track nearby, fast-moving objects.

  “Whether this object turns out to be artificial or natural, it’s a great target for Listen.” (…)

  https://www.dailystar.co.uk/news/latest-news/666820/Stephen-Hawking-NASA-asteroid-Oumuamua-A-2017-UI-earth-space-radio-signals

  We weten dus nog niks.Ik dacht eigenlijk dat ze al begonnen waren Monique Thinking

 21. Ik heb een update aan de blog toegevoegd (filmpje)
  Monique Film Projector on EmojiOne 3.1

 22. Paul, nog even over dat sterrenstelsel Abell2744 Y1, waarover Olaf begin 2014 blogde. Dat zien we zelfs met de beste telescopen slechts als een vaag vlekje hoor, daar zijn géén structuren in te zien, zeker geen losse sterren.

 23. Het is wel een leuk artikel in het NRC en het klopt ook nog tot nu toe dan. Tja, die foto zie je bijna overal en ik denk dat de meeste mensen echt denken dat het er zo uitziet. Oumuamua is fascinerend vergeleken bij de rest wat tot nu toe is langsgekomen.

  Het kan een spacedummy van een buitenaardse beschaving zijn die het aardse volkje een snelheidstest
  afneemt
  Dan hoeven wij geen signaal op te vangen en moeten we het doen met de fysieke uitstraling (niet die bedachte foto)

  Als er in de toekomst meer van dit soort ruimtespelden langskomen, dan wordt het wel interessant wie het ons zonnestelsel inwerpt.

  Het is wachten op de uitkomst en ergens hoop ik dat het een (veilige) bevestiging is dat wij aardbewoners niet eenzaam en alleen hier in het universum hangen.
  Monique Showing Globe Europe-Africa on EmojiOne 3.1

  • Quote van Lieke Marsman : “…En dus zetten we ons af door al die zwijgende natuur om ons heen te vernietigen, als een wanhopige geliefde die maar niet wordt terug ge-sms’t en het in het café op een zuipen zet.”

   Monique, ik denk dat ik toch maar naar het café ga 😉

   Paul

   • Enceladus zegt

    Niks mis met een goed boek in een café lezen. Zet dan wel je smart phone uit. Stel je voor dat je gestoord zou worden. 😉

    Groet,
    Gert (Enceladus)

 24. Eerlijk gezegd denk ik dat het niet kan, maar heeft deze meneer misschien per ongeluk Oumuamua door z’n telescoop voorbij zien komen of is dat met die snelheid uitgesloten?

Speak Your Mind

*