7 december 2024

LOFAR breidt zich uit naar Letland

Credit: ASTRON

De grootste radiotelescoop ter wereld breidt zich uit naar Letland. Op 5 december ondertekenden Ventspils University College (VUC) en AstroTec Holding BV, dochteronderneming van ASTRON, een overeenkomst voor de ontwikkeling van een Low Frequency Array (LOFAR) station voor het Ventspils International Radio Astronomy Center (VIRAC).
Het Nederlandse bedrijf AstroTec Holding, namens het Nederlands Instituut voor Radioastronomie ASTRON, ging akkoord met een contract met een waarde van 1,3 miljoen euro om het LOFAR-station voor het Ventspils University College te ontwikkelen en te bouwen. Het bedrijf zal ook alle speciale apparatuur die vereist is voor dit LOFAR-station laten produceren en na voltooiing aan VUC overdragen. Het station zal naar verwachting medio 2019 gereed zijn.
Omdat de speciale elektronica voor het nieuwe LOFAR-station niet op voorraad is, zal AstroTec de productie van elektronische componenten voor de ontvangers, de antennes en LOFAR-specifieke signaalverwerkingsapparatuur uitbesteden aan de industrie. Inkoop start begin 2018. Nederlandse bedrijven kunnen van deze mogelijkheid profiteren door deel te nemen aan de productie en assemblage van de LOFAR-elektronica.

Wetenschappelijke vooruitgang

De ontwikkeling van een LOFAR-station zal Letland en vooral Ventspils University College nieuwe kansen bieden voor wetenschappelijke vooruitgang. Niet alleen in de radioastronomie, maar ook in informatie- en communicatietechnologieën, geofysica, milieutechniek en bio-economie.
De Letse partner VUC verklaart dat investeren in en deelnemen aan LOFAR een enorme bijdrage levert aan de modernisering van de Letse wetenschapsinfrastructuur, die wetenschappelijke en technische ontwikkeling in moderne technologieën zal bevorderen, integratie van Letse wetenschap in Europese en in de wereld mogelijk zal maken en Lets talent aantrekt om deel te nemen aan onderzoek van wereldklasse.

De 32-meter radiotelescoop (RT-32) in Letland. Credit: ASTRON

Ex-Sovjet-installatie

De locatie van het nieuwe LOFAR-station is het radiotelescoop-complex in Irbene. Dit is een ex-Sovjet radiocommunicatie-installatie 30 km ten noorden van Ventspils, Letland. Het bestaat uit een 32-meter radiotelescoop (RT-32) die oorspronkelijk door de Sovjets werd gebruikt om onderzoek te verrichten naar radiocommunicatie buiten de USSR. De installatie was geheim tot 1993 nadat Letland weer onafhankelijk werd. De RT-32 wordt nu voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt. Een andere 16 meter brede telescoop (RT-16) is ook in gebruik. Vanwege het zeer lage niveau van radio-interferentie is deze site zeer geschikt voor de gevoelige LOFAR radiotelescoop. Bron: ASTRON.

Share

Speak Your Mind

*