Site pictogram Astroblogs

Pentagon erkent jarenlang onderzoek naar ufo’s en graancirkels

Fragment uit een video uit 2004 (helemaal onderaan de blog te zien) van een ontmoeting in de buurt van San Diego van twee Navy F/A-18F straaljagers en een Ufo, vrijgegeven door het Advanced Aerospace Threat Identification Program. Credit: U.S. DEPARTMENT OF DEFENSE.
16 december 2017.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft jarenlang in het geheim onderzoek laten verrichten naar ufo’s en graancirkels. Het Advanced Aerospace Threat Identification Program – ook wel bekend als het Advanced Aviation Threat Identification Program – liep tussen 2007 en 2012 en kostte jaarlijks 22 miljoen dollar, bevestigt het Pentagon na berichtgeving van The New York Times. Het programma stond tot oktober onder leiding van Luis Elizondo, die toen z’n ontslag indiende vanwege de geheimzinnigheid en tegenwerking, waarmee hij te maken kreeg.

Het programma kwam tot stand onder impuls van Harry Reid, die jarenlang de Democratische fractie in de Senaat leidde. Eén van degenen die Reid over wisten te halen tot het initiatief voor het programma was de bekende ruimtevaart-ondernemer Robert Bigelow uit Las Vegas, die bezig is met een opblaasbaar ruimtestation. De kostenpost van het programma stond volgens de krant listig verstopt in de begroting van het ministerie. Het merendeel van het geld ging naar een bedrijf uit Reids thuisstaat Nevada dat onderzoek doet naar ruimteverschijnselen. Het bedrijf onderzocht voor de regering onder meer meldingen over vliegende schotels, graancirkels en andere moeilijk te verklaren verschijnselen. Onduidelijk is of het programma iets heeft opgeleverd.

Volgens het Pentagon werd het programma in 2012 stopgezet vanwege de kosten. Bronnen zeggen echter tegen The New York Times dat er nog steeds een soortgelijk onderzoek loopt, maar dan anders vermeld in de begroting. “Het ministerie neemt alle bedreigingen en mogelijke bedreigingen voor onze bevolking, bezittingen en missie serieus”, zegt een Pentagon-woordvoerder tegen persbureau Reuters. “Bij geloofwaardige informatie ondernemen we actie.” Initiatiefnemer Reid staat bekend om zijn buitengewone interesse in ruimteverschijnselen. Hij doet achteraf niet geheimzinnig over zijn betrokkenheid bij het programma.
“Ik schaam me er niet voor dat ik dit in gang heb gezet”, zegt hij tegen The New York Times. Met een verwijzing naar sciencefictionserie The X-Files twitterde hij later: “The truth is out there.”

Bron: NOS.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten