21 juli 2024

De Finse startup Iceye bereidt zijn eerste satelliet lancering voor op 5 januari 2018 a.s.

Iceye heeft ingezet op nieuwe markten die verder gaan dan het monitoren van het ijs dat  oorspronkelijk zijn naam inspireerde. Volgens directeur Rafal Modrzewski, zal Iceye de gegevens afkomstig van zijn op synthetische diafragma radar (SAR) gebaseerde platforms toepassen op verticale markten variërend van maritiem en landbouw tot verzekeringen en financiën.

Iceye-X1 credits; Space Finland

Het dalen van de olieprijzen begin 2016 was een  wake-up call om het klantenbestand van het bedrijf te verbreden, zei Modrzewski. “We hebben ons gerealiseerd dat we onze Arctische constellatie niet veel meer hoeven op te schalen om een echt wereldwijd bedrijf te worden, “We hebben een aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van klantgebruik en de bedrijfsontwikkeling rond de informatiediensten, wat uiteindelijk de missie van Iceye is.” Het bedrijf had oorspronkelijk gepland om zijn eerste satelliet, Iceye X1, tijdens de zomermaanden te laten samenvallen met de 100ste verjaardag van de onafhankelijkheid van Finland. Maar twee vertragingen – eerst een mislukte lancering en vervolgens de late aankomst van de belangrijkste lading, Cartosat 2ER, naar de lanceerplaats – hebben de lancering teruggedrongen tot 5 januari 2018.

Maar zodra Iceye X1 in een baan om de aarde is, kan het bedrijf beginnen met het leveren van enkele van zijn eerste informatieproducten, zoals het volgen van plastic afval in de oceaan en het uitvoeren van Arctische ijs metingen. Terwijl het bedrijf in totaal meer dan twee dozijn satellieten wil lanceren, dat het slechts zes satellieten nodig heeft om te bereiken wat omschreven wordt  als “live patroonmonitoring”.

Eén gebruik van deze mogelijkheid is het volgen van landbouwoogsten in Brazilië. Braziliaanse banken geven boeren leningen om zaden en geschikte machines te kopen en worden terugbetaald in een percentage van de oogstopbrengst. Sommige boeren zullen echter hun oogstdata vervalsen en sommige van hun gewassen op de zwarte markt verkopen, waardoor de banken verlies lijden. Voor een beroep zullen de banken een dienst huren om iemand de velden in eigen persoon te laten controleren wanneer de werkelijke oogsten beginnen. “Dit is kostenefficiënt omdat er in Brazilië tienduizenden bedrijven zijn. Het is een enorm gebied en je moet er in principe de hele tijd aanwezig zijn om het nauwkeurig te doen, maar met SAR-satellieten in een baan die zowel ’s nachts als bij slecht weer kunnen zien, kan Iceye de banken waarschuwen wanneer de oogsttijd arriveert. Het doel op de lange termijn is niet zozeer om de enkele verandering alert te maken, maar om veranderingen in de loop van de tijd te volgen, patronen hieromheen te bouwen en vervolgens de verstoring van dat patroon te monitoren.

SAR-radar Iceye credits; Space Finland image gallery

Modrzewsi wees erop dat de SAR-platforms van het bedrijf niet alleen beperkt zijn tot satellieten in de ruimte. Eind november heeft het DIUx, het Defensie Innovatie Eenheid Experimenteel (DOD) ingestemd met de aankoop van Iceye’s  SAR-data. En hoewel het uiteindelijk data wil bemachtigen van de satellieten van Iceye, zullen de satellieten van het bedrijf waarschijnlijk een testplatform  blijven voor nieuwe technologieën. Hij zei ook dat High Altitude Pseudo-Satellites (HAPS), vergelijkbaar met Airbus ‘Zephyr, een essentiële aanvullende bron zal zijn om de data sets met hoge tijdsresoluties te maken die nodig zijn voor sommige toepassingen. Sinds 2015, toen het zijn Series A financieringsronde sloot, is Iceye uitgebreid van een team van 20 naar 50 en heeft het ook kantoren geopend in Warschau, Polen en de Verenigde Staten. Meest recent heeft het bedrijf nog eens $ 13 miljoen verdiend in een financieringsronde onder leiding van Draper Nexus. Volgens Modrzewski zal Iceye dit kapitaal gebruiken om twee extra lanceringen te financieren in 2018, één gepland voor juni en nog eens ongeveer rond oktober of november. Iceye is ook van plan aan het eind van de zomer de volledige versie van zijn platform voor gegevensbestelling, Iceye Vision, te lanceren.  Bron; Satellite Today, 13 december 2017

http://www.satellitetoday.com/newspace/2017/12/13/iceye-targets-new-use-cases-beyond-ice-monitoring/

Share

Speak Your Mind

*